Evoluce českého jídla přehled

Evoluce českého jídla
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541078/bmid_evoluce-ceskeho-jidla.jpg 3 8 8

Již před řadou let začal autor v Praze organizovat kulinární exkurze. Jedna z prvních otázek, na kterou se totiž turisté po příchodu do Česka většinou ptali a ptají, je: Co je typické české jídlo? Jak se ukázalo, odpověď vůbec není jednoduchá! A tak autor prostudoval desítky knih spojených s historií jídla. Časem si uvědomil, že ani místní, natož turisté, o historii českého jídla moc nevědí. Proto vznikla tato kniha. Najdete v ní informace, které by měly zpochybnit stereotypy o české kuchyni, inspirovat kuchaře při vytváření moderní české kuchyně a hlavně pobavit, protože pevně doufáme, že příběh historie českého jídla vás zaujme stejně jako nás.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evoluce českého jídla. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

nicandra
25.02.2025 2 z 5

Mám to podobně jako Atlantis - ze začátku jsem se bavila, přišlo mi to svěží a příjemné, pak už to bylo ale jen monotónní až do nudy; a ilustrace, které mi zpočátku nevadily, mi ke konci připadaly úplně děsné. To překlápění starých receptů do knihy vlastně není špatně, ale někdy v tom medailonku dané ingredience či jídla skoro ani nic jiného než půjčená cizí slova nenajdete. Tohle by mělo velký úspěch tak v dobách mého dětství, kdyby to vycházelo na pokračování v nějakém časopise.

Atlantis
30.10.2024 2 z 5

Tady si asi někdo chystal dizertačku, nebo co. Kniha se krásně rozjede - zajímavosti, vtipné poznámky, solidní ilustrace. Ale zbytek? další dvě třetiny jsou jen výtržky z jiných knih, copy/paste. Myslím to naprosto bez přehánění, většina Evoluce českého jídla se čte takto: článek o perníku - poprvé byl perník zmíněn v této knize - přepis knihy. Další část o pivu - poprvé se mluví o pivu tady a tady - následuje přepis původní knihy. A takhle je to většinu času! ve výsledku jsem se neskutečně nudil a vám radím, abyste se podívali do archivu závěrečných prací některé z vysokých škol. Najdete tam lépe uchopené čtivo na stejné téma.


Terkaodkafe
30.08.2024 4 z 5

Pokud vás zajímá, jak pestrá strava našich předků v minulosti byla, co vše mohlo tvořit jejich jídelníček a kdy asi se které pokrmy poprvé objevily na talířích Čechů, bude tato kniha to pravé pro vás. Obsahuje celou řadu vtipných a zajímavých faktů, kterými nejen že si rozšíříte své znalosti, ale oslníte kdejakou společnost. Je to populárně-naučná literatura, která nejde moc do hloubky, spíš čtenáře lehce stravitelnou formou seznamuje s danou problematikou. To ovšem čtenář laik ocení a odborník sáhne po jiné publikaci.

Celé v recenzích.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Evoluce českého jídla v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Mé knihovně2x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit5x

Autorovy knížky

Christian Szabo
česká, 1985
2024  68%Evoluce českého jídla