Populární knihy
Nové komentáře u knih Anya von Bremzen
Umenie sovietskej kuchyne
„Kniha vyborne doplna ine o historiii Sovietskeho zvazu a komunizmu. Prvy clovek vo vesmire ale srat chodilo 18 "bytov" na 3 zachody. V obchode zhnita kapusta, vemeno a chaluhy v konzerve. Vsetko sive, rozbite a zanedbane.“... celý text
— JoeSuly
Kukuřice, komunismus a kaviár
„Kniha mě velice nadchnula ,autorka je stejně stará jako já a velice dobře si pamatuji dobu reálného socialismu v tehdejším ČSSR, nikdo nepracuje na 100%, ale produktivita stoupá, produktivita stoupá, ale obchody zejí prázdnotou, ledničky jsou však plné, nikdo není spokojený, ale všichni hlasují pro :-). Ruská kuchyně je bohatá a rozmanitá jako sama rozloha a rozmanitost Ruska. Ruská carská kuchyně byla ovlivněna francouzskou kuchyní, když Kateřina II. pozvala na ruský dvůr francouzské kuchaře. Pracoval jsem v gastronomii a některé pokrmy uvedené v knize znám, mezi zákazníky byl oblíbený losos kubeljak a hovězí Stroganov , Stroganov v knize uveden není. U knihy jsem se i zasmál , většina lidových ruských pokrmů byla doplněk vodky, vodkou se léčila i závislost na drogách ,lékař doporučoval pít vodku a hodně. Z dob SSSR pamatuji konzervy chatka, maso kamčatského kraba, jižní omáčku náhražka kečupu s cibulí a sojovou omáčkou, měli velmi dobré čokoládové bonbony, každý balený zvlášť v celofánu s různými náplněmi a samozřejmě stoličnaju vodku :-).Kniha za 5 hvězdiček přečteno za 3 večery.“... celý text
— vvikingg
Umenie sovietskej kuchyne
„Na históriu sa možno pozerať rôzne. Cez politické, hospodárske či vojenské dejiny. Ale pozrieť sa na históriu pohľadom cez kuchyňu? Autorka mapuje dejiny stravovania, dejiny Sovietskeho zväzu na podklade rodinnej histórie. S výnimkou kapitoly mapujúcej gastronómiu posledných rokov cárskeho Ruska, si tak čitateľ môže vychutnať, čo si varili resp. čím sa živili generácie autorkinej rodiny bojujúce s rôznymi vrtochmi sovietskeho režimu od naivných leninských pokusov o budovanie beztriednej spoločnosti, cez stalinský konzum, vojnové strádanie, nejednoduché a veľmi špecifické stravovanie v časoch Chruščova s Brežnevom až k stravovaniu v časoch rozpadu Sovietskeho zväzu. Celý príbeh je popretkávaný opisom historických udalostí ako takých či toho, ako sa gastronómia prepletala so zlomovými okamihmi v histórii Sovietskeho zväzu.“... celý text
— uzivatel0885
Kukuřice, komunismus a kaviár
„Haki34 a milary to napsaly už za mě. Kniha je super!“
— EL.ZA
Kukuřice, komunismus a kaviár
„Tato kniha mě ohromila svojí upřímnou a autentickou výpovědí o Sovětském svazu. Myslím, že dnes už to je velká vzácnost, snažit se popsat realitu, drobnosti, které obklopovaly sovětského člověka a hlavně myšlenky a názory, které měl kdysi. Zaujal mě život v komunalkach, bytech pro několik rodin s jedinou kuchyní. I když život byl jaký byl, je znát i vábení domova a je cítit všemi smysly. Vděčíme tomu, že autorka s matkou v roce 1974 emigrovaly, a tehdejší stav v nich zůstal zakonzervován, nesmazán dalším životem v Moskvě. Autorka se navíc upřímně podělí o vzpomínky na své minulé pocity, na dětskou hrdost na přátelství národů Sovětského svazu, na uklidňující vědomí, že její země je veliká a mocná. Kniha je plná vzácných, prchavých a promyšlených postřehů, je to milé a zajímavé.“... celý text
— TipsyChipsy
Anya von Bremzen knihy
2023 | Národné jedlá: Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova |
2019 | Kukuřice, komunismus a kaviár |
Žánry autora
Štítky z knih
Moskva komunismus Švýcarsko vaření carské Rusko Sovětský svaz národní jídla jídlo a pití gastronomie národní identita
Bremzen je 1x v oblíbených.