Umenie sovietskej kuchyne přehled
Anya von Bremzen
Sedem dekád Sovietskeho zväzu cez jedlo a politiku. Umenie varenia a prežitia v nedostatku vyrozprávané na pozadí dejín Sovietskeho zväzu, od boľševickej revolúcie cez medzivojnové hladomory, vojnu až po sovietsku spoločnosť za Chruščova a Brežneva a ruskú za Putina. Anya von Bremzen, ktorá sa v emigrácii preslávila knihami o varení, sa pohybuje na pomedzí rodinnej histórie a veľkých dejín, so zvláštnym dôrazom na jedlo a jeho nedostatok – čo bol v danej krajine určujúci fenomén, ktorý stál za mnohými zvratmi. V tragikomických spomienkach zachytáva sedem dekád Sovietskeho zväzu, jeho úspechy aj trápenia, ako aj roky pred nástupom boľševizmu a rýchle zmeny po jeho páde. Rozpráva napríklad, ako sovietsky potravinový trh oživili nápady opozerané pred vojnou v Spojených štátoch, ako udržiavali Leninovu múmiu aj Stalinov apetít, či aké dopady mala Gorbačovova nedomyslená prohibícia. Miestami smutná, inokedy veľmi vtipná kniha o veľkej krajine a ešte väčších problémoch a snoch.... celý text
Literatura naučná Historie Kuchařky
Vydáno: 2022 , PremediaOriginální název:
Mastering the Art of Soviet Cooking, 2013
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umenie sovietskej kuchyne. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (27)
Kniha mě velice nadchnula ,autorka je stejně stará jako já a velice dobře si pamatuji dobu reálného socialismu v tehdejším ČSSR, nikdo nepracuje na 100%, ale produktivita stoupá, produktivita stoupá, ale obchody zejí prázdnotou, ledničky jsou však plné, nikdo není spokojený, ale všichni hlasují pro :-). Ruská kuchyně je bohatá a rozmanitá jako sama rozloha a rozmanitost Ruska. Ruská carská kuchyně byla ovlivněna francouzskou kuchyní, když Kateřina II. pozvala na ruský dvůr francouzské kuchaře. Pracoval jsem v gastronomii a některé pokrmy uvedené v knize znám, mezi zákazníky byl oblíbený losos kubeljak a hovězí Stroganov , Stroganov v knize uveden není. U knihy jsem se i zasmál , většina lidových ruských pokrmů byla doplněk vodky, vodkou se léčila i závislost na drogách ,lékař doporučoval pít vodku a hodně. Z dob SSSR pamatuji konzervy chatka, maso kamčatského kraba, jižní omáčku náhražka kečupu s cibulí a sojovou omáčkou, měli velmi dobré čokoládové bonbony, každý balený zvlášť v celofánu s různými náplněmi a samozřejmě stoličnaju vodku :-).Kniha za 5 hvězdiček přečteno za 3 večery.
Na históriu sa možno pozerať rôzne. Cez politické, hospodárske či vojenské dejiny. Ale pozrieť sa na históriu pohľadom cez kuchyňu? Autorka mapuje dejiny stravovania, dejiny Sovietskeho zväzu na podklade rodinnej histórie. S výnimkou kapitoly mapujúcej gastronómiu posledných rokov cárskeho Ruska, si tak čitateľ môže vychutnať, čo si varili resp. čím sa živili generácie autorkinej rodiny bojujúce s rôznymi vrtochmi sovietskeho režimu od naivných leninských pokusov o budovanie beztriednej spoločnosti, cez stalinský konzum, vojnové strádanie, nejednoduché a veľmi špecifické stravovanie v časoch Chruščova s Brežnevom až k stravovaniu v časoch rozpadu Sovietskeho zväzu. Celý príbeh je popretkávaný opisom historických udalostí ako takých či toho, ako sa gastronómia prepletala so zlomovými okamihmi v histórii Sovietskeho zväzu.
Související novinky (2)
Nalezení, Poslední hřebík a další knižní novinky (37. týden)
11.09.2022
Knižní novinky (9. týden)
24.02.2019
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Umenie sovietskej kuchyne v seznamech
v Právě čtených | 3x |
v Přečtených | 76x |
ve Čtenářské výzvě | 14x |
v Doporučených | 7x |
v Knihotéce | 67x |
v Chystám se číst | 122x |
v Chci si koupit | 18x |
v dalších seznamech | 1x |
Štítky knihy
Moskva komunismus Švýcarsko vaření carské Rusko Sovětský svaz jídlo a pití gastronomie ruské dějiny ruská emigraceAutorovy další knížky
2019 | Kukuřice, komunismus a kaviár |
2023 | Národné jedlá: Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova |
Kniha vyborne doplna ine o historiii Sovietskeho zvazu a komunizmu. Prvy clovek vo vesmire ale srat chodilo 18 "bytov" na 3 zachody. V obchode zhnita kapusta, vemeno a chaluhy v konzerve. Vsetko sive, rozbite a zanedbane.