Co oči nevidí přehled
Jiří Žáček
Co oči nevidí je kniha lyrických básní ze všech sbírek Jiřího Žáčka, které mají většinou vážný obsah, ale v celku básně rozdávají radost a vzrušení. Básník nevěří v božské vnuknutí, ale v úžasnou schopnost lidského mozku přemýšlet o více věcech současně, o více pravdách, o kladech a záporech. Jen tak se nám v mysli jako blesk z čistého nebe zjeví nečekané myšlenky a nápady. Fantazie je božský dar a básník musí umět sdělit ho srozumitelně. Jiřího Žáčka fascinuje splynutí poezie a života a líbí se mu rozepsat báseň - a nechat ji nedokončenou. V jedné Bradburyho povídce malíř Picasso kreslí na pláži obrazy do písku a s uspokojením sleduje, jak mořský příliv jeho dílo vzápětí smaže. A stejné uspokojení přinášejí i verše o tom, co oči nevidí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co oči nevidí. Přihlašte se a napište ho.
Škoda no, nesedlo mi to, řekla bych až nuda. Poezii potřebuji cítit, ale u Žáčkových básní se mě to nijak nedotklo
Kniha Co oči nevidí v seznamech
1983 | Aprílová škola |
2010 | Krysáci |
1996 | Slabikář |
2015 | Ezopovy Bajky |
2007 | Okurková sezóna |
Kniha je sestavena z patnácti básnických sbírek. Jiří Žáček je můj nejoblíbenější básník, takže mě četba této knihy hodně bavila.
- Dveře -
Za dveřmi čeká celý svět
svět ztrát a nálezů věčných vart a štací
Dítě se učí odcházet
a dospělý se celý život vrací