Cukríkové topánky přehled
Joanne Harris
Hrdinka románu a filmu Čokoláda býva už štyri roky na Montmartri. Má dve dcéry - Annie a Rosette - no už sa nevolá Vianne, ale Yanne. Zmenila meno sebe aj staršej dcére, prestala nosiť červené šaty, predáva v čokoládovni a silou-mocou sa snaží byť obyčajná, neupozorňovať na seba, zapadnúť medzi priemerných Parížanov. Jedného dňa však zasiahne jesenný vietor, s ktorým jej do života vtrhne výstredná Zozie, predstavujúca pravý opak všetkého, o čo sa Yanne usiluje. Všetko sa začína meniť... Lenže nová priateľka nie je taká, aká sa zdá na prvý pohľad. Bezohľadná, zákerná, prefíkaná Zozie má svoje temné plány a čoskoro obráti pokojný život malej rodiny hore nohami. Yanne napokon pochopí, že ide o všetko, a stojí pred ťažkým rozhodnutím. Buď ujde, ako toľko ráz predtým, alebo sa postaví svojej najväčšej nepriateľke... Sebe... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
The Lollipop Shoes, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cukríkové topánky. Přihlašte se a napište ho.
K mému překvapení jsem přednedávnem zjistila, že Čokoláda má pokračování, a tak jsem v rámci letní četby sáhla po dalším svazku. Atmosféra je úplně jiná a prvních zhruba padesát stran jsem si říkala, jestli takhle tlustý svazek bude jen o "unikavých námluvách" a na čokoládu se ani nedostane. Z náznaků a vyprávění ze tří úhlů pohledu (Anouk je tedy už opravdu plnohodnotá postava!) bylo ale brzo jasné, že příběhů je mnoho a rozplést je nebude jednoduché. "Magie", vůně, sladkost a nezávislost se brzo ukázaly... jen je potřeba zvolit správný vítr a věřit vlastním pocitům. A pozor na Laskavé, mívají svůdné převleky! ;-)
Nejdřív jsem se docela dost ztrácela. A bůhvíproč jsem si myslela, že se děj odehrává v nějakých 50. letech. To je nejspíš kvůli vizuálu filmu a i první kniha na mě tak působila. Ale najednou jsou tu mobily, kreditní karty, bankovní účty a tak dále. Po pár stranách mě ale kniha opravdu vtáhla. A, odpusť, Vianne, mohla za to především Zozie, které zdatně sekundovala Anouk. Děj byl velmi dlouho takový neurčitý a netušila jsem, co mám čekat, co se z toho vyvrbí? To mě na knize dost bavilo - postupné rozplétání příběhů všech postav jako tenkých provázků. A ačkoliv by Zozie kdekdo označil za hlavní antagonistku knihy, která mě vlastně chvílemi i děsila, já jednoznačně hlasuju pro Thierryho le Tresseta. Je to přesně ten typ muže, který mě naprosto odpuzuje a nedokázala bych ho vystát. Pokud jste si stejně jako já přečetli anotaci ke třetí části příběhu, tak jste si vlastně vyzradili konec části druhé. Kdo nebyl tak zbrklý, tak ať to nedělá a v klidu se ponoří do Krysařových střevíců. :) Název je zpočátku dost matoucí, ale dostane naprostý smysl, a čokolády je zde opravdu hodně, až se vám budou sbíhat sliny. 90%
Kniha Cukríkové topánky v seznamech
kouzla Vánoce Francie čokoláda Paříž cukrárna
2004 | Čokoláda |
2007 | Ostružinové víno |
2008 | Krysařovy střevíce |
2008 | Znamení run |
2022 | Jiná třída |
Je to jako pohádka, kde se dobro snaží vyhrát nad zlem. Ze začátku jsem myslela, že knihu odložím, vůbec jsem nechápala, kdo je kdo, až jsem si uvědomila, že kapitoly jsou psány z pohledu tří osob. Myslím, že by to mohlo být na začátku každé kapitoly uvedeno. Jakmile jsem se začetla, příběh začal nabírat na tajemnosti. Jen jsem měla pocit, že příběh s jeho kouzly se neodehrává v současnosti, ale tak někde v 15. stol. No nic jdu na další díl. Tak se musím spisovatelce omluvit, vždy má začátku každé kapitoly je symbol, který nám napoví, kdo zrovna vypráví svůj příběh, já si toho , bohužel, všimla až u čtení dalšího dílu.