Cold Mountain přehled

Cold Mountain
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78854/cold-mountain-78854.jpg 4 73 73

Mladá a krásná Ada Monroeová následuje svého otce, který je duchovním, do zapadlé osady pod Cold Mountain a netuší, jak těžké časy ji čekají. Když se zamiluje do místního mladíka Inmana, vypadá všechno ještě jako idyla. Jenže Inman musí narukovat do americké občanské války a Adin otec nečekaně zemře. Ada se sama stará o velkou farmu a brzy zjistí, že hospodařit neumí. Naštěstí se objeví praktická a životem otřískaná Ruby, která se k ní nastěhuje. Naučí Adu farmařit a obě dívky v těžkých časech společně přežívají, jak se dá. Inman se zatím rozhodne zběhnout z války a poháněn vidnou šťastného života po boku Ady se vydá na dlouhou cestu do kraje pod Cold Mountain. Jeho putování se podobá Odysseově návratu domů a podobně jako bájného reka také Inmana čeká spousta nástrah. Pozná lidské utrpení a záludnost v nesčetných podobách, ale i sílu obětavosti a nezištné pomoci. Když se konečně ocitne nadosah milované Adě, ukáže se, že nic není tak jednoduché... Román Charlese Fraziera získal několik literárních ocenění včetně prestižní National Book Award a je řazen mezi stěžejní díla moderní americké literatury. Jeho dnes už legendární filmová adaptace režiséra Anthonyho Minghelly (česky Návrat do Cold Mountain) s Nicole Kidmanovou, Renée Zellwegerovou a Judem Lawem v hlavních rolích byla nominována na šest Oscarů.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cold Mountain. Přihlašte se a napište ho.

Mishi
13.12.2024 3.5 z 5

Knihu jsem měla v knihovně už docela dlouho a teď jsem se k ní díky ČV dostala. Film jsem viděla už dávno, moc si z něho nepamatuju, takže to bylo skoro jako bych ho ani neviděla.
Pravda je, že je kniha poměrně zdlouhavá. Linka Ady a Ruby mě bavila mnohem víc než Inmanovo putování a setkávání s dost bizarními postavičkami.
Konec je dojemný a celkový dojem z knihy výrazně vylepšuje.
A teď se půjdu poohlídnout po filmu :-)

kalache
26.11.2024 4 z 5

...bez Ruby by asi nebylo Ady,což?

Artep071
15.01.2022 4 z 5

Miluju ty dva a to co mezi nimi je, ale tak strašně se to vleče až to kazí celkový dojem z nádherného příběhu. V ojedinělém případě je film lepší než kniha a zde to bohužel platí. Přesto velmi , velmi hezký příběh .

Ocenění knihy (1)

1997 - National Book Award (Fiction)

Kniha Cold Mountain v seznamech