Conquistador: Kniha 3 a 4 přehled

Conquistador: Kniha 3 a 4
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501536/bmid_conquistador-3-a-4-mxM-501536.png 4 25 25

Conquistador série

< 2. díl

Tenochtitlán v roce 1520. Hledali poklad Aztéků… Čekalo je střetnutí s dějinami. Jaký je osud je pro dobyvatele přichystán v neprostupné džungli?

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Josef Vybíral

Conquistador. 3-4, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Conquistador: Kniha 3 a 4. Přihlašte se a napište ho.

Denny456
25.05.2023 4 z 5

No tak tohle je zase nadprůměrnější. Prostě Evropa. Scénář je povedený a kresba tentokrát vyladěná. Kniha jede a hluchá místa se vyskytují opravdu minimálně. Všechny čtyři díly jsem přečetl za dva dny a pak se ještě pokochal kresbou.

tartan
17.01.2023 4 z 5

Nie som síce žiadny veľký fanúšik komiksov, tento mi ale dosť vytrel zrak. Belgicko- francúzsky komiks o španielskom dobýjaní ríše Aztékov v Mexiku, ktorý sa dá celý zhltnúť za jeden večer a ešte budete rozmýšľať, čo s načatým večerom.

Číta sa to samo, kresba je nádherná, až z tých detailov aztéckej architektúry či džungle prechádzajú oči, pekne sa to pohráva s históriou, tak ako Cortés s Moctezumom. Je tam, samozrejme, nejaké to fantastické ozvláštnenie a pár fiktívnych hrdinov s vymysleným dobrodružstvom, ale inak je to napasované na známe udalosti i historické postavy celkom šikovne.

Veľkým plus je veľký formát, takže celá tá nádhera o to viac vynikne, naopak zamrzí uťatý koniec, keď sa so španielskymi dobrodruhmi a ich aztéckymi protivníkmi čitateľ musí rozlúčit doslova uprostred toho najlepšieho, hneď po Cortésovom katastrofálnom úniku z megapasce Tenochtitlánu počas La Noche Triste, povestnej Smutnej noci.

Ak sa bude chcieť zvedavý čitateľ dozvedieť viac o tom, čo nasledovalo, o dobytí ríše Aztékov a vyvrátení Tenochtitlánu, ktorý svojou veľkosťou a nádherou prekonával drvivú väčšinu vtedajších európskych miest, tak bude musieť siahnuť po inej literatúre a verte mi, že v tomto prípade aj suché historické knihy prekonávajú tú najdivokejšiu fantáziu.

fvalek
11.12.2022 4 z 5

Vlastně vůbec nevím, jestli tímhle příběh skončil, nebo to bude mít ještě nějakou další část, ale klidně bych to takhle nechal zakončené. Trošku mi unikají události první knihy, asi je to dlouho, co jsem ji četl, nebo se mě tolik nedotkla, ale člověk se rychle dostane do děje. A jelikož zná evropský kolonialismus, tak samozřejmě fandí Aztékům. Bohužel je hlavně jen o rubání mezi kmeny a kolonizátory, kde mystično ustupuje a objevuje se až na konci. Možná bych se víc zaměřil na všechny ty bohy a jejich vlivy, džungli apod., než na to kdo s kým spí, kdo bude vést koho a kdo zavraždí koho. Hlavní postavy z první knihy pak podle mě mají menší prostor a vlastně se pro ně příběh nijak zajímavě nezakončil.

Od Vybírala je to příběhově asi trošku slabší, i když kolonizace Jižní Ameriky je hodně zajímavé téma. Navíc všechna ta mytologie a tak, opravdu to nevyužili na maximum. Kresba je ale krásná a i ten formát. Dokonce mi ani nevadí ta fantasy nota a silná historická fikce, dokonce si ani nesnaží hrát na něco extra a vysvětlivky dávají jen minimálně. Příběh tedy hezký, prostředí krásné, ale hodnota už menší...

Kniha Conquistador: Kniha 3 a 4 v seznamech

v Mé knihovně24x