Železné jezero přehled
William Kent Krueger
Cork O’Connor série
1. díl >
První díl legendární detektivní série od oceňovaného amerického autora Bývalý šerif Cork O´Connor je na dně. Kvůli nespravedlivému obvinění přišel o práci a také jeho osobní život je v troskách. Bezcílně ubíjí čas v zapadlém městečku v Minnesotě a je si jistý, že už ho nic nevytrhne z letargie. To se ale změní s nalezením mrtvoly místního soudce a zmizením chlapce z blízké indiánské rezervace. Co mají oba případy společného? Cork se pouští do pátrání a dávní duchové k němu začínají promlouvat znepokojivými hlasy…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , VyšehradOriginální název:
Iron Lake, 1998
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železné jezero. Přihlašte se a napište ho.
Asi největší roli, proč mi tahle detektivka přišla něčím jiná, zvláštní, je prostředí, kde se děj odehrává. Železné jezero je indiánská rezervace a vražda soudce, kterou se bývalý šerif Cork O'Connor snaží objasnit, se odehraje v malém městečku Aurora nedaleko této rezervace. Zároveň se ztratil mladý chlapec.
Zajímavé je soužití dvou odlišných komunit. Svou roli zde hrají staré křivdy, a také pověry. V Corkově krvi proudí také kapka indiánské krve a není hluchý k hlasům dávných duchů.
A je tu i osobní rovina příběhu. Corkovi se rozpadá rodina. Tohle mě teda moc nepřekvapilo, protože který detektiv má harmonický soukromý život? Nicméně i zde se odehraje drama, které dodalo celému případu šmrnc.
Třešničkou na dortu je skvělé načasování pro čtení. Dopředu jsem to netušila, ale děj se odehrává v předvánočním čase. Všude je zasněžená krajina, která navozuje kouzelnou a zároveň zlověstnou atmosféru.
Knížka se četla dobře. Po ostrém začátku přišlo malinko zpomalení, ale od poloviny knížky nešlo vůbec přestat číst. Druhé pokračování si dám určitě brzy.
Kniha mě mile překvapila. Úvod sice pomalý, ale skvěle uvede do světa indiánské legendy o windigovi.
Odvolaný šerif Cork, který žije mimo rodinu, je zavolán, aby pomohl najít indiánského chlapce Paula. Ten zmizel beze stopy při roznášce novin.
Cork ho hledá, najde ale zavražděného soudce.
A jelikož Cork byl zkušený policista, navíc je poloviční Indián, pustí se po stopě.
To, co cestou najde, otevře Pandořinu skříňku. Rozhodně je Cork pro mě "silný" muž. Život se s ním nemazlí, stejně jako tajemní nepřátelé, bojuje s něčím silným, neodvratným a zlostným. Cork je chlap, který se nedá, ale za boj bude muset zaplatit.
Velmi povedená detektivka o soužití bělochů a Indiánů, o moci a nadřazenosti, ale i o lásce k životu a úctě k legendám a nezištné pomoci.
Jsem zvědavá na další díl.
Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)
26.03.2023
Ocenění knihy (1)
1999 -
Barry Award
(Best First Novel)
Kniha Železné jezero v seznamech
v Mé knihovně | 58x |
Tohle bylo skvělé! Pátrání po vrahovi zavražděného soudce a hledání zmizelého indiánského chlapce uprostřed minnesotské třeskuté zimy, a k tomu dávní duchové, kteří se probouzejí!
Cork O’Connor, který dříve zastával funkci místního šerifa, má co dělat, aby ukočíroval svůj život poznamenaný rozpadlým manželstvím. Z neveselého rozjímání ho však vytrhne nález mrtvého těla, které patřilo význačnému soudci. Zároveň se ztratil chlapec z nedaleké indiánské osady. Mají tyto dvě skutečnosti nějakou spojitost nebo se jedná o náhodu? Ale Cork na náhody nevěří!
Zdánlivě poklidný příběh mě vtáhnul do děje takovým způsobem, že knihu nešlo odložit. Navíc se jedná o první díl série, takže se už teď těším na pokračování a vřele doporučuji!