Železné jezero přehled
William Kent Krueger
Cork O’Connor série
1. díl >
První díl legendární detektivní série od oceňovaného amerického autora Bývalý šerif Cork O´Connor je na dně. Kvůli nespravedlivému obvinění přišel o práci a také jeho osobní život je v troskách. Bezcílně ubíjí čas v zapadlém městečku v Minnesotě a je si jistý, že už ho nic nevytrhne z letargie. To se ale změní s nalezením mrtvoly místního soudce a zmizením chlapce z blízké indiánské rezervace. Co mají oba případy společného? Cork se pouští do pátrání a dávní duchové k němu začínají promlouvat znepokojivými hlasy…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , VyšehradOriginální název:
Iron Lake, 1998
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železné jezero. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě mile překvapila. Úvod sice pomalý, ale skvěle uvede do světa indiánské legendy o windigovi.
Odvolaný šerif Cork, který žije mimo rodinu, je zavolán, aby pomohl najít indiánského chlapce Paula. Ten zmizel beze stopy při roznášce novin.
Cork ho hledá, najde ale zavražděného soudce.
A jelikož Cork byl zkušený policista, navíc je poloviční Indián, pustí se po stopě.
To, co cestou najde, otevře Pandořinu skříňku. Rozhodně je Cork pro mě "silný" muž. Život se s ním nemazlí, stejně jako tajemní nepřátelé, bojuje s něčím silným, neodvratným a zlostným. Cork je chlap, který se nedá, ale za boj bude muset zaplatit.
Velmi povedená detektivka o soužití bělochů a Indiánů, o moci a nadřazenosti, ale i o lásce k životu a úctě k legendám a nezištné pomoci.
Jsem zvědavá na další díl.
Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)
26.03.2023
Ocenění knihy (1)
1999 -
Barry Award
(Best First Novel)
Kniha Železné jezero v seznamech
Asi největší roli, proč mi tahle detektivka přišla něčím jiná, zvláštní, je prostředí, kde se děj odehrává. Železné jezero je indiánská rezervace a vražda soudce, kterou se bývalý šerif Cork O'Connor snaží objasnit, se odehraje v malém městečku Aurora nedaleko této rezervace. Zároveň se ztratil mladý chlapec.
Zajímavé je soužití dvou odlišných komunit. Svou roli zde hrají staré křivdy, a také pověry. V Corkově krvi proudí také kapka indiánské krve a není hluchý k hlasům dávných duchů.
A je tu i osobní rovina příběhu. Corkovi se rozpadá rodina. Tohle mě teda moc nepřekvapilo, protože který detektiv má harmonický soukromý život? Nicméně i zde se odehraje drama, které dodalo celému případu šmrnc.
Třešničkou na dortu je skvělé načasování pro čtení. Dopředu jsem to netušila, ale děj se odehrává v předvánočním čase. Všude je zasněžená krajina, která navozuje kouzelnou a zároveň zlověstnou atmosféru.
Knížka se četla dobře. Po ostrém začátku přišlo malinko zpomalení, ale od poloviny knížky nešlo vůbec přestat číst. Druhé pokračování si dám určitě brzy.