Čtyři knihy přehled

Čtyři knihy
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179106/bmid_ctyri-knihy-acB-179106.jpg 5 45 45

Román o sisyfovském údělu, o kampaních, hladu a o ceně za přežití se odehrává v době Velkého skoku – Mao Ce-tungovy zničující hospodářské kampaně a následného hladomoru, který si vyžádal životy desítek milionů lidí. Příběh o přerodu člověka zasadil autor do pradávné kolébky čínské civilizace – ke břehům Žluté řeky, které jsou protkány vyschlými říčními koryty a slanými nánosy spraše, do mikrokosmu gulagu zabydleného téměř výhradně intelektuální elitou národa, jemuž velí Dítě. Tuto knihu psal Jen Lien-kche s vědomím, že je zrádcem literatury, nehodným synem realismu a že kniha skončí v šuplíku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Verzone

四书, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři knihy. Přihlašte se a napište ho.

netopýr088
14.12.2024

teda, mne sa to pod kožu nezažralo...normálne sa mi odnechcelo to čítať ďalej. Až sa mi fyzicky odľahčilo.

Acamar
28.02.2022 5 z 5

Období Velkého skoku a hladomoru v Číně z prostředí převýchovných táborů. Šílenství známé z jiných děl (např. autobiografické Divoké labutě), tentokrát v částečně alegorické podobě, podtrhující absurditu devastačních požadavků Maova režimu pro lid i zemi. Postavy románu, vězni z řad intelektuálů, jsou personifikováni jen názvy svých profesí, ale až na jednu výjimku autor nenechává prostor pro žádné iluze o elitě národa ... podléhání nátlaku či korumpování pro malé výhody, až po ztrátu veškerých lidských tabu za hladomoru se nikomu nevyhýbá. V zajímavé postavě velitele tábora, Dítěte, v jakési biblické metafoře, můžeme naopak sledovat opačný směr vývoje, od dětsky neuvědomělé krutosti, nadšenecké naivity a touze po pochvalách a odměnách k dospění v utrpení, soucitu a oběti. Až po krátkou tečku v podobě vlastního pojetí sisyfofskeho mýtu zajímavá kniha, vlastně Čtyři.

puczmeloun
20.06.2021 5 z 5

Knihu jsem neočekávaně obdržel na Vánoce a hned ten den jsem s ní začal. Prokousat se prvními kapitolami (hlavně tedy tou první) je sice obtížnější, ale jak se do textu pak člověk "zažere", už ho to nepustí. Pochopí styl, název a vůbec "nesmyslné" číslování a řazení kapitol. A i když zrovna nebylo času nazbyt, každý den jsem alespoň kousíček knihy projel. Proč? To téma je prostě fenomenálně zpracované. Styl, kterým je kniha psána prostě donutí člověka navíc sem tam projít historické články, porovnávat s realitou a tím se i sebevzdělávat, zvláště, když do toho kniha navíc přináší jednoduše představitelné obrazy. Překvapila snad jen kniha čtvrtá, i když neporovnatelná s "atmosférou" tří knih předchozích.

Knižní novinky 21. - 27. 10.)

21.10.2013

Kniha Čtyři knihy v seznamech