Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu přehled
Éric-Emmanuel Schmitt
Cyklus o neviditelném série
Soubor tří příběhů na téma světových náboženství (křesťanství, judaismu, islámu) se stal prvním Schmittovým bestsellerem a patří do stále se rozmnožujícího Cyklu o Neviditelném (pokud člověk nemá lásku, stává se neviditelným), který k letošnímu roku čítá už osm románů, jejichž ústředním tématem je duchovno, víra a kontrast mezi náboženstvími. V příběhu Oskar a růžová paní, který se u nás proslavil díky několika divadelním adaptacím, vedou Oskar a jeho ošetřovatelka kouzelný dialog o hodnotách lidského života. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského dítěte Arab z krámku na rohu a podnikne s ním cestu do své země, aby mu ukázal „květy Koránu“. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu katolický kněz otec Pemza, který ukrývá židovské děti za války. Zatímco jeho oblíbenec Josef musí chodit s ostatními na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením.... celý text
Literatura světová Příběhy
Vydáno: 2019 , GaramondOriginální název:
Oscar et la Dame rose / ĽEnfant de Noé / Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu. Přihlašte se a napište ho.
Tuto knihu mi mnohokrát doporučovala kamarádka. Autora jsem ale vůbec neznala a s četbou jsem otálela. Zbytečně.
Ta malá kniha skrývá tři silné příběhy podané očima tří různě starých chlapců, kteří se na pozadí válečných i běžných událostí poprvé setkají s náboženstvím. Mimo to řeší své pocity vůči rodičům, zde zejména k otci. Ocenila jsem, že autor náboženství nijak nevnucuje, jen nám ho prostě ukazuje, a je na nás, jak k němu přistoupíme.
Příběh Noemovo dítě v sobě nese poselství. Poselství toho, co nás učí historie. Příběh je stále vysoce aktuální, neboť historie se opakuje bohužel. Závěr Noemova dítěte mě naprosto dostal.
Všechny 3 příběhy mi přišly blízké. A jak se píše v tom třetím: tak se to píše v mém koránu. Všechny jsou trochu o víře, ale nejsou náboženské. Jsou o víře jak ji ti lidé cítí a prožívají. Není to věrouka nebo katechismus.
Kniha Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu v seznamech
v Mé knihovně | 30x |
děti křesťanství náboženství zfilmováno islám francouzská literatura judaismus rozhlasové zpracováníAutorovy další knížky
2006 | Oskar a růžová paní |
2005 | Manželské vraždění |
2011 | Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu |
2005 | Evangelium podle Piláta |
2016 | Deset dětí paní Ming |
(SPOILER) To byla milá kniha. Knížka o velmi důležitých věcech, ovšem podaných laskavě a bez sentimentu. Knížka o víře, lidskosti, toleranci a smyslu života, stále aktuální v době, kdy můžeme vytvářet další sbírky ohrožených a utlačovaných.
Oskara a růžovou paní jsem v divadle, chtěla jsem si příběh přečíst. Sehnala jsem vydání, kde jsou další dvě povídky.
Takže jsem si kromě Oskárka a babí Růženky zamilovala Josefa, Moma, otce Pemzu i Ibrahima.
Při četbě se mi vybavoval nápis na Jubilejní synagoze v Praze: "Což nemáme všichni jednoho otce? Což nás nestvořil jediný Bůh ?"