Da Vinciho kuchyňa přehled
Dave DeWitt
V čase, keď v ranorenesančnom Taliansku zúrili vojny medzi mestskými štátmi, záhadný génius Leonardo da Vinci vytvoril niektoré z najvýznamnejších umeleckých diel všetkých čias. Slávu si nezískal iba úsmevom Mony Lisy – na dvore Sforzovcov v Miláne pripravoval najveľkolepejšie divadelné predstavenia a bankety, aké kedy Európa videla, a to napriek tomu, že sám žil takmer ako mních a konzumoval najjednoduchšiu vegetariánsku stravu. Vo svojich skicároch nám Leonardo zanechal podrobný záznam o svojom talente a nadšení pre stravu: o varení, filozofii stravy, radách týkajúcich sa pitia a o kuchynských vynálezoch. Da Vinciho kuchyňa skúma rozvoj a premenu talianskej stravy v priebehu 15. a 16. storočia – od opisov pompéznyh hostín a jedál podávaných na kráľovských dvoroch až po jednoduchšiu stravu, ktorou sa živili roľníci.... celý text
Literatura faktu Historie
Vydáno: 2006 , Ikar (SK)Originální název:
Da Vinci's Kitchen: A Secret History of Italian Cuisine, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Da Vinciho kuchyňa. Přihlašte se a napište ho.
Som clovek ktory ledva zvlada cestoviny, ale mam rad historiu. A tento exkurz do renesancnej kuchyne je objavny. Priklad toho ake bohate bolo kucharske umenie kedysi. Dnesok uplna nuda.
Kniha Da Vinciho kuchyňa v seznamech
oveľa lepšie ako ten divný kód, ktorý nemal ani hlavu ani pätu, ani logiku ani úctu k čitateľovi.:)
som závislý na cestovinách, páči sa mi Leonardo (aj ten renesančný umelec, aj korytnačka:) a teší ma každá zmienka o tom, ako varili a jedli naši predkovia.
výborná kniha! dokonca som tu našiel inšpiráciu na sviatočné stolovanie – už viem, čo urobím na moje narodeniny!