Daniela přehled
Stephen Weeks
Strhující historický román a zároveň neobyčejně poutavý milostný příběh Daniela zavede čtenáře do nacisty okupované Prahy v době před koncem války. Vzpomínky vypravěče, starého správce památníku v bývalém německém zajateckém táboře - v povědomí Čechů úplně jinak zapsané - slezské Zaháni, ale obsáhnou mnohem delší časový oblouk a zahrnou téměř celý středoevropský prostor. Jak si s životy jednotlivců zahrála doba, v níž se dějiny psaly krví milionů? Sledujeme životní peripetie muže, který jako modrooké blonďaté dítě vyrostl v židovské rodině na Ukrajině, jako příslušník Hilfswillige se zúčastnil bitvy o Stalingrad, se štěstím unikl z obležení, jako zajatec otročil na statku v Polsku, opět uprchl a v listopadu 1944 v uniformě německého důstojníka přijíždí do Prahy. Zde se znovu setká s Danielou, německými důstojníky vyhledávanou prostitutkou, která se stane jeho životní láskou. Avšak jako Nikolaj není tím, za koho se vydává, tak i Daniela skrývá, jakou odpovědnost na sebe vzala. Daniela je prvním dílem zamýšlené trilogie Century Trilogy (Století). Druhý, již dokončený díl, White Horses (Bílí koně), se odvíjí v postkomunistické Praze roku 1993. Dosud nedokončený závěrečný díl Legion of Snows (Sněhová elegie) se odehrává v letech 1918-1919 na Sibiři a opět v Praze. Všechny tři romány, které spojují osudy tří židovských rodin žijících ve střední Evropě, představují silné příběhy kromobyčejné lásky na pozadí převratných událostí dvacátého století. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daniela. Přihlašte se a napište ho.
Vzpomínky židovského chlapce narozeného v intelektuální rodině na Ukrajině. Otec býval správcem na statcích polského rodu Šumských, které tehdy ještě nepatřily k Rusku. Později 'Jménem Ruské sovětské socialistické republiky' se nadobro změnil život rodiny, následovalo zabavevení majetku a nastěhování kolchozníků do dalších místností v domě. Na bohatých a úrodných polích se objevily obrovské traktory 'první Stalinovy pětiletky' a scelené lány byly zničeny olejem a naftou. A s traktory přišel hladomor a když přijely první německé tanky, vesničané se obraceli o pomoc ke Stalinovi, který je nechal vyhladovět. I Nikolaj jako mladíček byl povolán do řad Rudé armády, která naprosto nepřipravena a bez zázemí byla postavena proti tankům, samopalům a bombám. Hlad, zima a posléze bitva u Stalingradu, všechny ty hrůzy a zvěrstva ze kterých nebylo úniku, skončily v zajetí. Nikolaj zničil svůj vojenský průkaz i vojenský štítek, uvedl vymyšlené jméno a stal se bezejmenným 'hiwi' , otrokem německého zázemí. V roce 1944 se obevilo jméno generála Vlasova a začala se formovat Ruská osvobozenecká armáda za pomoci německé strany. Nikolaj jako příslušník této nové strany se usídlí v Praze a je pověřen funkcí dohližitele při natočení filmu o okupování Ukrajiny Rudou armádou v Barrandovských ateliérech. Krásně je popsáno Nikolajovo okouzlení barokní Prahou, ale dál děj sklouzává do erotična až místy do pornografie. První část knihy je velice poutavá, ale ta další mi připadá občas až nepravděpodobná a přestože končí Novým rokem 1945, vlastně žádný konec nemá.
Kniha Daniela v seznamech
Někdo zde píše "strhující a čtivé", já mám pocit těžkopádné a úmorné.
Ne špatné, to určitě ne, ale nelehké čtení o nepěkných časech, navíc trochu zvláštním stylem. Hodně nevyrovnané, některé pasáže velmi vyzrálé, jiné zase hraničí s pokleslou literaturou. Možná to je záměr či genialita autora, nevím, ale nic, co bych chtěla číst znova. Vracím do knihovny a zapomínám.