Danteho klub přehled

Danteho klub
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533881/bmid_danteho-klub-65ea0402cee6a.jpg 4 29 29

Roku 1865 bostonskí intelektuáli združení v Danteho klube dokončujú prvý americký preklad Božskej komédie. Chcú predstaviť básnikove pozoruhodné vízie Novému svetu, ale mocní protivníci na Harvardovej univerzite sa za každú cenu snažia zabrániť jeho vydaniu. V tom istom čase sa v Bostone odohrá séria vrážd. Iba členovia klubu si uvedomia, že všetky boli spáchané podľa opisu potrestania hriešnikov v Pekle, prvom speve Božskej komédie. V stávke sú nielen životy bostonskej elity, ale aj Danteho literárna budúcnosť v Amerike. Členovia klubu preto musia nájsť vraha skôr, ako úrady odhalia ich tajomstvo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

The Dante Club, 2003

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Danteho klub. Přihlašte se a napište ho.

SSTknihy
včera 3 z 5

Božskou komedii jsem četla, detektivky mám ráda, ale co se dělo v Bostnu na konci 19. století, v tom už se, přiznávám, moc neorientuju. Takže souhlasím s tím, že pokud tuhle knihu budete brát jen jako klasickou detektivku, je to slušné a napínavé čtení. Pokud jste znalí historie a podaří se vám číst mezi řádky, užijete si to určitě mnohem víc.

deefha
16.02.2019

Pokud člověk bere tuhle knihu jen jako detektivku, tak jde o čirý průměr. Syrová nápaditost jednotlivých vražd zajišťuje určitou atraktivitu, popisy hrůz americké občanské války jsou sugestivní... Tím vším se ale zvláštním způsobem proplétá Božská komedie Danta Alighieriho, o kterémžto díle je dobré mít povědomost větší než obvyklou - což ovšem až zas tak obvyklé není. A tady to teprve začíná být zajímavé.

Příběh je totiž fabulativně zasazen do reálií amerického univerzitního prostředí druhé poloviny 19. století, takže pokud se člověk neorientuje mezi skutečnými postavami z řad tehdejších špičkových amerických básníků (Fireside Poets), propracovaná kompozice celého díla mu vlastně ani nemusí dojít. Což je škoda, protože při znalosti dostatečného množství informací jde nakonec o veskrze nadprůměrnou záležitost.

Pečlivé pospojování všech historických detailů muselo dát opravdu velkou práci, však také poděkování autora v závěru knihy zahrnuje desítky osob převážně z akademických kruhů. Nároky na čtenáře tomu ovšem odpovídají - rozhodně nepočítejte s tím, že knihu přečtete za jeden večer. A pokud ano, tak z ní budete mít opravdu jen průměrnou detektivku.

Zdenya
15.09.2018 5 z 5

Nejvíc! Pokud chcete tu knížku "prožít", musíte s ní zároveň číst Danteho Peklo, znát bostonské reále druhé poloviny 19. století a třeba i básničky od Longfellowa či Poea. Je to spíš akademické než volnočasové čtení, ovšem naprosto geniální.

Kniha Danteho klub v seznamech