Dareba přehled
Beatrice Salvioni
Říkali jí Dareba a nikomu se nelíbila. Vyslovit její jméno nosilo smůlu. Byla to čarodějnice, jedna z těch, co na člověka přivolají dech smrti. Měla v sobě ďábla a já jsem s ní nesměla mluvit. Příběh přátelství dvou dívek, Francesky, která pochází z měšťanské rodiny, a Maddaleny/Dareby, jež v očích obyvatel vesnice představuje jakousi smůlonošku. Jsme v severní Itálii v období fašismu a italsko-etiopské války, kde platí pouze hlasy a názory „silných mužů“. Francescu fascinuje Maddalenina nespoutanost, dryáčnictví, a touží se připojit k její partě. Je jí čím dál víc jasné, že útlak a nespravedlnost vládne nejen jejímu životu, ale je podstatou fašistického režimu, ve kterém vyrůstá. Když je Dareba obviněna z vraždy mladého muže, musí se poprvé postavit světu dospělých, aby dokázala svou nevinu. Strhující román o dívčím dospívání na pozadí provincie v Pádské nížině, kde vládne kontrola, sexismus a násilí fašismu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dareba. Přihlašte se a napište ho.
Někdy stačí pouze chudoba k nepěknému označení, kterého se nikdy již nedokážeme zbavit. Zvlášť v tom případě, když si to nechceme nenechat líbit. Příběh se odehrává ve fašistické Itálii. Z příběhu mrazí i z toho důvodu, že mi připomíná dnešní situaci na Slovensku. A já mám strach, aby se fašismus velmi brzy nestal vládnoucí stranou také u nás v Česku. Nakročeno k tomu máme slušně. Potom pro vznik našich „darebů“, bude stačit otevřený protest k této organizaci. Dareba, skutečným jménem Maddalen, je předčasně vyspělá mladá dívka, která se snaží vzdorovat této zlé moci. V prologu nám autorka vyzradila pointu příběhu. To se moc nepovedlo, proto nedávám plný počet bodů. Audioknihu načetla velice dobře paní Klára Oltová.
Dareba je ideální knihou na "zhltnutí", už dlouho jsem se tolik netěšila, až se zase ponořím do příběhového světa. Salvioni si, co se čtivosti týče, nastavila opravdu vysokou laťku. S postavami jsem se sžila a prožívala jejich strasti dané nelehkou situací fašistické Itálie. Strhla jsem jednu hvězdičku za to, že hlavní postava, která příběh zároveň vypráví, se dle mého názoru občas vyjadřuje a přemýšlí příliš vyspěle na dvanáctileté děvče. V každém případě se ale těším na další autorčinu tvorbu.
Desetkrát a dost, Příchuť zla a další knižní novinky (42. týden)
15.10.2023
Kniha Dareba v seznamech
Franceska a Maddalena. Dvanáctiletý holky, který by měly zplna hrdla užívat svý dětství. To by ale nesmělo být zasazeno do třicátých let fašistické Itálie.
Francesca jako poslušná dcera z konzervativního prostředí na malém městě se sblíží s rebelkou Maddalenou, přezdívanou širokým okolím Dareba. Dareba je pravým opakem, která zcela neskrytě porušuje společenská pravidla a stává se vyvrhelem. Okamžitě je společností stigmatizována a vyloučena.
Přátelství obou dívek je srdcem příběhu. Věk obou ještě dětí zintenzivňuje pocity ze ztrát a kruté reality.
Emocionální a autentická audio knížka s dobře zvolenou vypravěčkou.