Dash a Lily: Kniha odvahy přehled
Rachel Cohn , David Levithan
Dash a Lily série
1. díl >
Čarovný vianočný New York plný nekonečných dobrodružstiev. Dvojica tínedžerov, ktorá dúfa vo vianočný zázrak. Jeden zápisník, ktorý im zmení život. Lily skryla červený zápisník plný výziev na svojej obľúbenej polici v kníhkupectve. Chcela tak spoznať ideálneho chalana, ktorý by výzvu na túto hru prijal. Lily miluje Vianoce a nevie si predstaviť lepšie obdobie na prvé zaľúbenie ako práve toto. Zápisník z police vytiahne Dash, ktorý neznáša Vianoce, no zbožňuje nápaditosť. Sarkastického, samotárskeho Dasha jeho podrezané ústa na ceste za Lily privedú do vtipných i trápnych situácií, no puto medzi neznámymi sa prehlbuje stále viac. Sú Dash a Lily predurčení na to, aby spolu zdieľali výzvy, sny a túžby v zápisníku, ktorý si na striedačku skrývajú po celom New Yorku? A keď sa konečne stretnú, preletí medzi nimi vytúžená iskra?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
Dash & Lily's Book of Dares, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dash a Lily: Kniha odvahy. Přihlašte se a napište ho.
Doufala jsem, že tohle hodnocení a kategorii nedočteno nebudu muset nikdy použít, ale bohužel tohle se nedalo a já u čtení knížky končím na straně 125.
Od téhle knížky jsem čekala, že to bude příjemná vánoční oddechovka, což se pro mě však nestalo.
První dvě tři kapitoly byly celkem fajn, jako nic extra, ale věřila jsem, že se knížka rozjede. Bohužel se tak nestalo.
Děj byl pro mě nudný, postavy nudné a Lily mě i trochu vytáčela tím jejím fňukáním a ani deníkové zápisy mi nesedly. Co se týče stylu psaní, tak mi bohužel nevyhovoval. Na knížce byly pozitivní maximálně vedlejší postavy: bratr Lily a Boomer, kamarád Dashe.
Mrzí mě hodnocení této knížky, ale je to pro mě opravdu velké zklamání. Věřím, že knížka má své čtenáře, ale já do nich patřit nebudu.
Tento puberťácký příběh s netradiční zápletkou bych v první řadě nazvala takovým skrytým zabijákem hezké vánoční nálady. To, jak hlavní hrdina přistupoval k Vánocům, bylo natolik depresivní, že to ani nadšení hlavní hrdinky nemohlo nijak zachránit. Za mne tedy určitě nic, co byste chtěli číst v adventu. Co se týká samotného děje, tak parádní nápad s červeným zápisníkem bohužel s každou další stránkou vyzněl do ztracena a když se dvojice potkala, bylo to příšerné, trapné a hrozné a jakékoliv kouzlo, které zpočátku mohlo knihu provázet, se doslova vypařilo. Málokdy zažívám takové zklamání a nenaplněná očekávání. Možná to byl cíl autorů (ukázat realitu a trapnost a všednost splasknutí bubliny něčeho zajímavého), ale není to nic, co bych chtěla číst. Popravdě mi to zkazilo náladu na celý den minimálně a knihu už nechci ani vidět. Chápu, že si autoři odškrtli "zajímavý experiment", kdy každý připsal jednu kapitolu, aniž by se předem domluvili, o čem to bude, a čekali, co z toho vyleze za knihu, ale výsledek prostě není dobrý. Na konci knihy jsem s hrůzou zjistila, že vlastně čtu něco od autorky příšernosti s názvem "Nick a Norah: Až do ochraptění", a to jsem se zařekla, že tuhle dámu už nikdy číst nebudu. A navíc jsem si celou dobu čtení této knihy říkala, že "Ročenka" od Holly Bourne je tisíckrát lepší. Podobná nápadem s knihou a atmosférou knihkupectví, ale mnohem lepší. Milionkrát lepší. A že bych si "Ročenku" měla přečíst znovu. No, to asi něco o knize vypovídá, když celou dobu při čtení jen myslíte na to, jak byste měli sáhnout po úplně jiné knížce...
Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)
23.10.2022
Knižní novinky (50. týden)
06.12.2020
„Nikdo, koho potkáš, není přesně takový, jakého bys ho chtěl mít.“
Kniha Dash a Lily: Kniha odvahy v seznamech
v Mé knihovně | 300x |
Zbývá pár dnů do Vánoc, když šestnáctiletý Dash najde ve svém oblíbeném antikvariátu červený deník. Je v něm několik šifer, které ho dovedou ke stejně staré Lily. Prostřednictvím zápisů do deníku, plnění úkolů a předávání si ho mezi sebou, ač se nepotkají, se postupně poznávají. Stačí ale jeden obyčejný deník na to, aby měli jistotu, že našli svou spřízněnou duši? Co když je realita všedních dnů nakonec zklame?
Kniha je vyprávěna v ich formě střídavě z pohledu obou hlavních postav. Bylo to čtivé a nápad s šiframi a úkoly mě okamžitě dokázal vtáhnout a upoutat. To, že hlavním hrdinům už věkem nedokážu konkurovat, ničemu nevadilo, abych si první polovinu knihy nadmíru užila. Pak ale přišel klasický zlom, který už tak slabší druhou polovinu, nezachránil.
První polovina knihy měla drive, napětí a humor. Užívala jsem si jejich zápisy v deníku a plnění, někdy až zákeřných úkolů, co jeden na druhého vymysleli a zkoušeli své vzájemné hranice. Kdyby v tomto duchu byla celá kniha a jen kvůli nepřízni osudu by se ti dva potkali až na konci s velkolepým happyendem, byla bych nadšená. Pak ale přišla zápletka s Edgarem a Sofií, která to pro mě zkazila. Navíc děj nijak neposunula a charakter postav, který jsem si do té doby oblíbila, nelogicky změnila.
I proto druhá polovina, kdy už se poznávali reálně, neměla takové kouzlo. Plus to, jak se stali "slavnými" mi také nepřišlo jako něco, co bych tam potřebovala. Ten prostor bych raději věnovala vztahům v jejich rodinách. Ať už se jednalo o Dashovy rodiče, kteří nevěděli, jak si jejich syn zařídil Vánoce po svém nebo Lilyino stěhování.
Samotný konec byl také otevřený, což by mi nevadilo, ale byl napsaný tak, že jsem vlastně nepostřehla, že už nastal. Měla jsem pocit, jak kdyby mě o něj autoři připravili. Vím, že je i pokračování, do kterého se ale pouštět nebudu, protože mě zklamalo, že takový originální nápad nebyl využit natolik, jak mohl být.