Svítání přehled

Svítání
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76387/bmid_svitani-BiI-76387.jpg 5 129 129

Dědictví otců série

Šestý a poslední díl románové ságy o osudech Périgorďana Petra ze Sioraku v době náboženských válek ve Francii koncem 16. století zabírá období od roku 1594, kdy Jindřich IV. konečně vstoupil jako král do Paříže, do roku 1599, po vydání Ediktu nantského (13. dubna. 1598), který měl zaručovat náboženskou svobodu. Siorac, nyní už markýz (a jeho věrný sluha Miroul, povýšený králem na rytíře z La Surie) opět koná nejrůznější poslání ve službách králi a často je spojuje se službami krásným dámám, jichž je vždy statečným ochráncem: pro krále získává město Remeš, účastní se boje se Španěly vedenými Mansfeldem a po návratu do Paříže zahajuje dlouhotrvající boj proti jezuitům, kteří jsou sice na jedné straně vzorem kázně, pokorné disciplíny a hlubokého vědění, ovšem jako spojenci Filipa II. Španělského představují uvnitř v zemi neustálou hrozbu. Siorac nechybí ani u intrik kolem Jindřichovy absoluce v Římě roku 1595. Účastní se ještě bojů se Španěly v letech 1597-1599 a po návratu do Paříže končí svou kariéru dvořana, ve které vydržel plných 27 let. Historii svého života dopsal Petr ze Sioraku 4. května 1610. Deset dní poté, 14. května 1610, byl před hostincem U srdce s korunou, probodnutého šípem (Au Coeur couronné percé d´une flèche) zavražděn král Jindřich IV., panovník, který první uzákonil ve Francii princip náboženské snášenlivosti.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon

La pique du jour, 1984

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svítání. Přihlašte se a napište ho.

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Tento díl je také skvělý, jako ostatní předešlé. Jindřichovu dobu moc nemusím, ale tímhle dílem člověk proletí, ani neví jak.

Bedřich63
26.01.2024 4 z 5

Takže jsem na konci první části série Dědictví otců a rád si časem přečtu i další díly, které se budou týkat života syna Petra ze Sioraku.
Tato kniha opět obsahovala vše, na co si čtenář zvykl v předchozích dílech. Archaický jazyk vyprávění, barvitě popisované intriky u dvora i v okolí papeže, spousta cestování, mnoho dvoření krásným dámám, mnoho stránek popisujících život v Paříži i Římu té doby a také několik nebezpečných situací, ze kterých Petr za přispění svých druhů a svého důvtipu unikne. To je obsahem tohoto dílu, kde Petr z pověření krále Jindřicha IV v utajení opět řeší státní záležitosti Francie, které král nemůže svěřit nikomu jinému.

Schamila
30.08.2022 5 z 5

Znovu nádhera, po letech, a to hodně letech, si připomínám děj tohoto románu a je to skvělé, mnohem zajímavější a déle mi to trvá, protože si každou historickou osobu, místo hledám na internetu, a je to super číst o někom z dávné historie a vědět, jak vypadal. Mohu jen doporučit....

Kniha Svítání v seznamech