Nájdi si ma přehled
André Aciman
Dej mi své jméno série
< 2. díl
André Anciman je majstrom jemnocitu, intímnych detailov a citových nuáns, čo sú podstatou vášne. Autor svetoznámeho bestsellera Daj mi tvoje meno sa v tejto knihe k svojim zložitým a podmanivým postavám vracia niekoľko desaťročí po tom, čo sa zoznámili. V románe Nájdi si ma Aciman predstavuje Eliovho otca Samuela, ktorý cestuje z Florencie do Ríma, aby navštívil syna, nadaného klaviristu. Náhodné stretnutie s krásnou mladou ženou vo vlaku mu však navždy zmení život. Elio sa onedlho presťahuje do Paríža, prežije tam ľúbostný vzťah, a Oliver, teraz vysokoškolský profesor, ktorý žije s rodinou v Novom Anglicku, zrazu uvažuje o ceste späť za Atlantik.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nájdi si ma. Přihlašte se a napište ho.
Prvé dva príbehy sa mi páčili a tam to podľa mňa mohlo skončiť. Autorov prejav a myšlienky sa mi veľmi páčia, ale za mňa príbeh prvej knihy nepotreboval žiadne pokračovanie. Pre mňa bol koniec prvej knihy jednoducho koncom a nič viac už som nechcela, aj keď to bol bolestný koniec. Niekedy je ale dôležitejšia emócia než happyend, a v tomto prípade ma emócia konca druhej knihy minula. Škoda. Tempo a Kadencia sú ako dve poviedky alebo krátke novely o láske, ktorých rozprávačov už trochu poznáme a tušíme, čo majú za sebou, a teraz spoznávame útržky ich ďalšieho života. Nič viac to nechcelo, ďalšie kapitoly sú len násilným otváraním a nešikovným znovuuzatváraním starých rán.
Mně připadal druhý díl slabší. André píše zajímavě, ale já se, co se první části týče, nemohla vůbec do knihy začíst. Až se na scéně objevil znovu Ellio, začalo mě to opravdu bavit, ale i tak m i všechny ty příběhy připadaly jako narychlo napsaný, klidně bych je rozepsala o něco více.
Knižní novinky (44. týden)
27.10.2019
„Hudba nedává odpovědi na otázky, které neumím klást. Neříká mi, co chci. Připomíná mi, že jsem asi pořád zamilovaný, i když už nevím jistě, co to znamená. Pořád myslím na druhé, ale ublížil jsem mnohem víc lidem, než jsem chtěl. Už ani nepoznám, co cítím, i když něco cítím pořád, ačkoli je to spíš pocit nepřítomnosti a ztráty, možná dokonce selhání, otupělosti nebo naprosté nevědomosti. Kdysi jsem si byl sám sebou jistý, myslel jsem, že něco vím, že se znám, a lidi měli moc rádi, když jsem se jich snažil dotknout, vpadl do jejich života a ani se neptal, dokonce nezapochyboval, že možná nejsem vítán. Hudba mi připomíná, jaký by můj život měl být. Jenže mě nemění. Možná nás hudba tak moc nezmění, a nezmění nás ani velké umění. Spíš nám připomíná, kým jsme ‐ jak jsme vždycky věděli ‐, kým jsme navzdory všem svým tvrzením a svému propírání byli a kým máme zůstat. Připomíná nám milníky, které jsme pohřbili, ukryli a pak ztratili, lidi a věci, na kterých navzdory našim lžím, navzdory všem těm rokům záleželo. Hudba není nic víc než naše lítost vyjádřená v kadenci, jež čeří iluzi radosti a naděje. Je to nejjistější připomínka toho, že jsme tu na velmi krátkou chvíli a že jsme na svůj život zapomněli, ošidili ho nebo, což je ještě horší, nedokázali ho žít. Hudba je neprožitý život. Žil jste špatný život, příteli, a ten, který jste dostal, jste málem zničil“
Kniha Nájdi si ma v seznamech
Židé homosexualita láska americká literatura Itálie porozumění vztahy klasická hudba bisexualita
2018 | Dej mi své jméno |
2020 | Najdi mě |
2020 | Enigmatické variace |
2024 | Džentlmen z Peru |
Do prvního příběhu mi dlouho trvalo se začíst a mít vůbec chuť k tomu to číst dále. Nakonec jsem však ráda, že jsem se k tomu donutila. Až na to jedno přiznaní ženské postavy, tak je to nejen pěkné zakončení zfilmovaného Dej mi své jméno, ale i pěkné seskupení myšlenek nad životem, ve kterých si dle mého každý najde to své.
Rozhodně budu číst znovu.