Dějiny Íránu přehled
Michael Axworthy
Přehledně uspořádaná kniha informuje o zakladateli zoroastrovského náboženství, o mocné říši Achajmenovců, kterou si podrobil Alexandr Makedonský, líčí boje Parthů a Sásánovců s Římany, sleduje dobytí Íránu Araby a příchod islámu, ničivé nájezdy Mongolů, rozkvět perské kultury a literatury za ílchánů a Tímúrovců i snahy safíjovských šáhů o sjednocení íránské společnosti. Všímá si událostí vedoucích k nástupu dynastie Pahlaví a k jejímu svržení tzv. islámskou revolucí a vysvětluje příčiny iránsko-irácké války. Text uzavírá stručný výklad o šíitském islámu, genealogická tabulka dynastií, chronologie událostí, přehled česko-íránských vztahů a souhrn statistických údajů o Íránu.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2009 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
Íran. Empire of the Mind. A history from Zoroaster to the present day, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny Íránu. Přihlašte se a napište ho.
Dejiny Iránu by si zaslúžili viac ako 220+ strán textu, rozhodne viac. Však ide o krajinu s bohatou históriou. Mimo toho sú Dejiny Iránu napísané vynikajúco, možno ide o jednu z najlepších kníh edície.
Velmi čtivé dějiny Íránu. Mně to dalo hlavně hlubší porozumění různým směrům islámu. Jedná hvězdička dolů za naprosto diletantskou editorskou práci. Na to, že jde už o třetí vydání (četl jsem to z roku 2022), je tam ohromné množství překlepů (např. "vláda Sporných států" na str. 176)
Kniha Dějiny Íránu v seznamech
Dejiny Lichtenštajnska = 234 strán. Dejiny Iránu = 319 strán (bez tabuliek, registrov a iného balastu = 216 strán). Už len toto prirovnanie prezrádza veľa. Nemuselo by sa ale a priori jednať o katastrofu, ide hlavne o to, čo si teda autor z tej neskutočne dlhej a pestrej histórie Perzie/Iránu vybral. Lebo o komplexnej a obsiahlej štúdii tu nemôže byť ani reči. Vcelku dosť priestoru je venovaného poézii a duchovnu, čo je síce skvelá voľba, ale ani tá sa mi nezdá dotiahnutá. Hodnotím ako márny pokus.