Dějiny legendárních zemí a míst přehled
Umberto Eco
Od Homérových básní až po současnou science fiction, od svatých písem po komiksy, přes všechna stěžejní literární díla, o nichž jsme se učili (od Gulliverových cest po Alenku v říši divů, od Tolkiena po Milión Marca Pola), literatura po celé věky neustále vytvářela pomyslné a bájné země a promítala do nich všechna ta přání, sny, utopie a noční můry, které v našem omezeném skutečném světě působí příliš rušivě a vyzývavě. Po Dějinách krásy, Dějinách ošklivosti a Bludišti seznamů se Umberto Eco stává naším průvodcem na obrazově bohatě dokumentované cestě po oněch dalekých, neznámých zemích a ukazuje nám jejich obyvatele, vášně, hrdiny, ale především význam, který pro nás mají. Na cestě, jež je zasvěcená i zábavná, jak ji dokáže uspořádat jen Umberto Eco. Najdeme na ní starověké a středověké texty v bezprostředním sousedství dnešních příběhů, filmy vedle básní, komiksy vedle románů, které ovlivnily vnímavost i založení náš všech.... celý text
Literatura světová Literatura naučná O literatuře
Vydáno: 2013 , ArgoOriginální název:
Storia delle terre e dei luoghi leggendari, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny legendárních zemí a míst. Přihlašte se a napište ho.
Zdatný a mnohovrstevnatý spisovateľ, ktorý dokáže písať aj takéto viac faktografické knihy. Kniha mala nádherné ilustrácie, ale ten text nebol pre mňa nejaký prudko čitateľný. Čakala som viac povestí/bájí a toto bol trošku iba informatívny výčet (na môj vkus až príliš veľa legendárnych miest vôbec nebolo zaujímavé pre mňa).
Krásná knížka, kterou bych asi chtěl mít doma ve své knihovně. Navíc je zajímavá, přes spoustu a spoustu citací z pramenů to není žádné suchopárné pojednání o antické nebo středověké literatuře. Právě naopak, čte se to moc dobře. A ten rozsah je ooobrovský - od Platóna až po Dana Browna, od Hérodota po Harryho Pottera, od Gullivera po Supermana. Jako obvykle nestačíte žasnout nad tím, co Eco všechno znal, věděl, zvládal sledovat a ještě se o to uměl podělit. Klobouk dolů.
Kniha Dějiny legendárních zemí a míst v seznamech
2005 | Jméno růže |
2011 | Pražský hřbitov |
2001 | Foucaultovo kyvadlo |
2015 | Nulté číslo |
2001 | Baudolino |
To, co napsal k jednotlivým kapitolám Eco jako stručné uvedení,k tomu se víc napsat nedá; témata jsou odjakživa obsahem "záhadologických"časopisů,kde každá věta končí otazníkem;je zábavné s jakým nadhledem o tom Eco píše.
Tento výlet po vymyšlených i reálných románových světech a zemích je luxusně zpracován a krásně se v té knize čte a prohlíží nádherné ilustrace.
Krásná publikace.