Dekameron přehled
Giovanni Boccaccio
Píše se rok 1348 a ve Florencii vypukla morová epidemie, proto deset mladých lidí prchá na venkov a čas si krátí vyprávěním žertovných milostných příběhů– to je rámec Bocciacciova vrcholného díla. Tento cyklus sta novel se zařadil do zlatého fondu světové literatury. ilustrace tvoří reprodukce uměleckých děl vzniklých od středověku až po období baroka jazykově a stylisticky nápaditý překlad Radovana Krátkého ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dekameron. Přihlašte se a napište ho.
Je mi upřímně líto všech, co to musí v rámci povinné školní četby číst… Přečetla jsem opravdu hodně knih, ale nic horšího než tohle jsem nikdy nečetla… Naprosto nesouvislý, nelogický text …
Heeeeeej… Kolumbusi, to se mi snažíš naznačit, že se vyplatí číst takovou blbost z doby, kdy jsi ještě ani neobjevil Ameriku? ANO, NAZNAČUJI! Tato kniha ani nemůže být brána za knihu z prostého důvodu, že tady jednotný děj nenajdete! (aspoň ne ten hlavní). Ale jo, nějaký tam přece je, ale žádná sláva:
7 samic a 3 samci lidského rodu (líp bych je nemohl nazvat) jdou na hipízáckou dvoutýdenní párty, kde neustále jódlujou a poskakují. Jo, a k tomu si vypravují ty příběhy. No a kolik jich vlastně je? Nó, každý den má 10 příběhů, 10 dní, deset krát deset... ano, 100, ani o jeden míň, ani o jeden víc. Dá se vůbec něco takového číst? Nevím jak vy, ale já mohu. Přece tady máte vše! Nevěra manželek, vášniví mniši, směšní kupci, důvtipné lesti, žena která kojí srny- tu poslední fakt nebudu vysvětlovat. Příběhy jsou tuze divné a Bokáč ničím nešetří!
Skvělé na zabití času, zejména mi tuze přidala na slovní zásobě, doporučuji 96/100 :-)
Knižní novinky (30. 10. - 6. 11.)
29.10.2013
„Špatný život duchovních je stálý terč, do kterého se můžeme trefovat.“
„Ať žije láska a zhyne válka.“
„Žádná zkažená mysl nechápe zdravě žádné slovo a jako slova slušná ji nenapraví, tak neslušná nemohou poskvrnit mysl dobře založenou, právě jako bahno nepotřísní sluneční paprsky nebo pozemský kal krásy nebes.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Dekameron v seznamech
v Přečtených | 3 025x |
v Mé knihovně | 1 188x |
láska mor zfilmováno 14. století italská literatura rozhlasové zpracování renesance (literatura)Část díla
Den čtvrtý: Příběh čtvrtý
1964 | Navštívení krásy – italská renesanční lyrika |
1992 | Malý Dekameron 1 aneb Podoby lásky |
1984 | Fiesolské nymfy |
1992 | Malý Dekameron 2 aneb Obratnosti lásky |
Překousala jsem to jako audioknihu. Děs. Některé příběhy vtipné, některé zmatené, mnoho jmen a míst… pro mne celkově nestravitelné na poslech a knihu bych brzy odložila. Přečteno/ poslechnuto spíše z pocitu “že by se to mělo, jakože klasika.