Deník Rivky Lipszycové přehled

Deník Rivky Lipszycové
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281875/bmid_denik-rivky-lipszycove-KCF-281875.jpg 4 28 28

Slova, která jdou ze srdce, si umějí najít cestu k srdci druhých. Platí to i o Rivčiných slovech, jež málem zůstala navždy zapomenutá. Čtrnáctiletá Rivka Lipszycová si od října 1943 do dubna 1944 psala deník v Lodži, v nejizolovanějším a nejdéle fungujícím nacistickém ghettu. Bystrým, upřímným a někdy možná až naivním pohledem dospívající dívky popisuje svůj každodenní život, zážitky ze školy a z náboženských setkání i své dojmy, sny a pocity. Kromě reálných problémů života v ghettu, hladu, strádání, nemocí a hrůzy z deportací, líčí svůj vnitřní svět, své názory, úvahy, potíže se psaním a s hledáním své vlastní identity i truchlení nad ztrátou svých blízkých. Její rodiče, bratr i dvě sestry všichni zemřeli v ghettu nebo ve vyhlazovacích táborech, Rivka se ale přesto přese všechno nevzdala a neztratila naději a víru v Boha. Rivčin deník našla v roce 1945 u rozbořeného krematoria v Auschwitz-Birkenau lékařka Rudé armády. Odvezla ho s sebou do Ruska, po její smrti ho zdědili její příbuzní a na světlo světa se dostal teprve, když rukou psaný sešit přinesla její vnučka, která emigrovala do USA, po více než šedesáti letech do Holocaust Center of Jewish Family and Children’s Services v San Francisku.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh

The Diary of Rywka Lipszyc, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník Rivky Lipszycové. Přihlašte se a napište ho.

Uma
10.08.2022 5 z 5

O koncentračních táborech, ghettu a tihle zvěrstvech druhé světové války jsem už četla pár knih.. Ale deník, který byl napsán přímo Rivkou v této knize je naprosto jiný. Nedokázala jsem ho přečíst na jeden dech, protože je plný všech emocí, její trápení a je to hrozně silné. Donutí to člověka přemýšlet. Také tato kniha je obohacena o jiné informace a fotografie což je za mně velké plus.

Lucar
16.10.2019 3 z 5

Četla jsem o holocaustu spoustu knih, ale tento deník je jiný, nejprve jsem ho odložila a trvalo mi dlouho, než jsem se k němu vrátila zpět. Rivka je mladé děvče, které přišlo o rodiče a dva sourozence, vyrůstá se svými sestřenicemi v lodžském ghettu. Do svého deníku si tak zaznamenává hluboké pocity a myšlenky, komplikované soužití se svými sestřenicemi, trápení jako byl hlad, zima, stesk po rodině, nekončící válka, ale i naděje, víra... Další část knihy, kterou velmi oceňuji, doplňují dobové fotografie, pojednání o Rivčině dalším osudu, její rodině. Deník je nádherně graficky zpracovaný. Doporučuji k přečtení.

blanka5960
03.10.2019 5 z 5

Tato kniha mne zasáhla stejně jako Dívky beze jména.
Deník Rivky Lipsyczové je silný příběh, vyprávějící o dospívající dívce, která vyrůstá v lodžském ghettu. Do svého deníku zapisuje své nejniternější pocity, vzpomínky, trápení, prožitky z každodenního života.
V knize nalezneme i doplňující informace, jak byl deník nalezen, popis lodžského ghetta, fotografie a spoustu dalších informací tvořící celek, který nám vyklresluje jak se "žilo" v ghettu.

Kniha Deník Rivky Lipszycové v seznamech