Denník Rywky Lipszycovej přehled

Denník Rywky Lipszycovej
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250029/mid_dennik-rywky-lipszycovej-250029.jpg 4 28 28

Jedinečné svedectvo štrnásťročného dievčaťa, ktoré svoje dospievanie prežilo v lodžskom gete Pri oslobodení koncentračného tábora Osvienčim-Brezinka lekárka sovietskej Červenej armády Zinaida Berezovská našla v troskách jedného z krematórií denník. Mala ho u seba až do svojej smrti v roku 1983. O dvanásť rokov neskôr sa denník dostal do rúk jej vnučke Anastasii Shangin-Berezovskej, ktorá ho vzala do Spojených štátov amerických, kam emigrovala krátko po rozpade Sovietskeho zväzu. Anastasia sa dlhé roky pokúšala nájsť niekoho, kto by nájdený rukopis neznámeho pisateľa náležite spracoval, preložil a sprístupnil širokej verejnosti. Denníka sa nakoniec ujali pracovníci Centra pre štúdium holokaustu v Severnej Kalifornii, ktorí ho nielenže dali preložiť do angličtiny, ale s pomocou ďalších odborníkov identifikovali aj jeho autorku, štrnásťročnú Rywku Lipszycovú z Lodže, a jej vzácne svedectvo upravili do knižnej podoby. Rywka si písala denník od októbra 1943 do apríla 1944. Zaznamenávala si doň svoje myšlienky, pocity, sny, spomienky na mŕtvych rodičov a deportovaných súrodencov, zachytila každodenný život v krutých podmienkach lodžského geta a rozoberala vzťahy s príbuznými, učiteľkami a kamarátkami. Jej zápisy svedčia o obrovskej túžbe dospievajúceho dievčaťa po lepšom živote, o odhodlaní nevzdávať sa za žiadnych okolností, o neochvejnej viere, ktorá jej pomáhala prežiť tie najťažšie chvíle. V auguste 1944 Rywku s jej najbližšími deportovali do vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka. Neskôr ju poslali do pracovného tábora Christianstadt, odkiaľ absolvovala pochod smrti do Bergen-Belsenu, kde sa konečne dočkala vytúženej slobody. Denník Rywky Lipszycovej v knihe dopĺňajú spomienky jej príbuzných, odborné eseje, ktoré spolu s bohatou fotodokumentáciou približujú atmosféru tých čias, a tiež pátranie po jej ďalšom osude.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Diary of Rywka Lipszyc, 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Denník Rywky Lipszycovej. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (7)

Uma
10.08.2022 5 z 5

O koncentračních táborech, ghettu a tihle zvěrstvech druhé světové války jsem už četla pár knih.. Ale deník, který byl napsán přímo Rivkou v této knize je naprosto jiný. Nedokázala jsem ho přečíst na jeden dech, protože je plný všech emocí, její trápení a je to hrozně silné. Donutí to člověka přemýšlet. Také tato kniha je obohacena o jiné informace a fotografie což je za mně velké plus.

Lucar
16.10.2019 3 z 5

Četla jsem o holocaustu spoustu knih, ale tento deník je jiný, nejprve jsem ho odložila a trvalo mi dlouho, než jsem se k němu vrátila zpět. Rivka je mladé děvče, které přišlo o rodiče a dva sourozence, vyrůstá se svými sestřenicemi v lodžském ghettu. Do svého deníku si tak zaznamenává hluboké pocity a myšlenky, komplikované soužití se svými sestřenicemi, trápení jako byl hlad, zima, stesk po rodině, nekončící válka, ale i naděje, víra... Další část knihy, kterou velmi oceňuji, doplňují dobové fotografie, pojednání o Rivčině dalším osudu, její rodině. Deník je nádherně graficky zpracovaný. Doporučuji k přečtení.


blanka5960
03.10.2019 5 z 5

Tato kniha mne zasáhla stejně jako Dívky beze jména.
Deník Rivky Lipsyczové je silný příběh, vyprávějící o dospívající dívce, která vyrůstá v lodžském ghettu. Do svého deníku zapisuje své nejniternější pocity, vzpomínky, trápení, prožitky z každodenního života.
V knize nalezneme i doplňující informace, jak byl deník nalezen, popis lodžského ghetta, fotografie a spoustu dalších informací tvořící celek, který nám vyklresluje jak se "žilo" v ghettu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Denník Rywky Lipszycovej v seznamech

v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených5x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x