Deoduši přehled
Jan Werich
Sbírka obsahuje Werichovy bajky a pohádkové prózy z autorova posledního tvůrčího období, převážně z let 1959–1972. Příběhy, napsané po oblíbeném a úspěšném Fimfáru, jsou stejně tak nápadité, poetické i humorné, láska v nich vítězí nad nenávistí, vstřícnost nad arogancí, statečnost nad zbabělostí, dobro nad zlem, jak už to v pohádkách bývá, ale zde čtenář silně vnímá „duši“ moudrého klauna. Přesto nás Werichovy pohádky znovu a znovu okouzlují a stále se k nim chceme vracet. Editor výboru Ondřej Müller pečlivě vybral 15 pohádek a bajek do knížky s tajuplným názvem Deoduši, která byť má podnázev Dospělé pohádky, potěší čtenáře všeho věku – stejně tak jako příběhy fimfárovské.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deoduši. Přihlašte se a napište ho.
I když jsi orel, neurážej chrobáky. Když jsi chrobák a když tě mrzí, že jsi chrobák, no tak dělej něco jiného, anebo si zvykni.
Když jsi zajíc, to se nedá nic dělat.
Zábavné, vtipné.Trochu fraška, možná parodie s bezbřehou fantazií a kapkami metafor.
Zkrátka WERICHOVSKÉ.
,,Na minulost se dá vzpomínat, na budoucnost se má myslit, ale žít se dá jenom, když jsme tu na světě přítomni."
Audiokniha: jedinečně, andante čte Jan Werich
Knihu jsem neznala, hodně mě překvapila, četla jsem jen Fimfárum a jsem ráda, že mám tento další skvost v knihovničce. Doporučuji všem fanouškům "pana spisovatele "Wericha.
Kniha Deoduši v seznamech
pohádky české malířství humoristické povídky moderní pohádky
2008 | Fimfárum |
1957 | Balada z hadrů |
1965 | Osel a stín |
1965 | Italské prázdniny |
1980 | Kat a blázen |
Pan Werich byl opravdu umělec, co uměl používat slova. Sbírka je už opravdu spíše pro dospělé, i tak je ale úžasná.