Desiata symfónia přehled

Desiata symfónia
https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94568/desiata-symfonia-94568.jpg 4 38 38

Svet klasickej hudby je pobúrený, keď Roland Thomas, dirigent s výbornou povesťou, uvedie na súkromnom koncerte predpokladanú rekonštrukciu prvej časti Beethovenovej mýtickej Desiatej symfónie. Hudba je taká vznešená, že keď si ju vypočuje mladý muzikológ Daniel Paniagua, ktorý je jedným z pozvaných hostí na tejto hudobnej udalosti, začne byť podozrievavý a zmocnia sa ho pochybnosti. Čo ak originálny rukopis partitúry Desiatej symfónie predsa len existuje a dostal sa do rúk Rolanda Thomasa? Čo ak sa „kliatbu desiatej symfónie“, ktorej podľahli všetci skladatelia, pokúšajúci sa ju dokončiť, podarilo hudobnému géniovi z Bonnu prekonať? Po krvavej vražde sa začnú krkolomné preteky s časom. Daniel Paniagua v nich s pomocou neohrozenej sudkyne a bystrého inšpektora z oddelenia vrážd musí čeliť vplyvným mocenským skupinám od výstredných podnikateľov až po potomkov Napoleona, ktorí súperia o získanie „svätého grálu“ klasickej hudby. Nikto z nich netuší, že odpoveď na všetky ich otázky sa skrýva v Beethovenovej pohnutej minulosti a v jednej jeho zakázanej láske, ktorá až doteraz zostala utajená...... celý text

Literatura světová Romány Hudba a zpěv
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

La Décima sinfonia , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Desiata symfónia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Lenka4
16.08.2023 3 z 5

V této detektivce není napínavé stíhání zločince, ale odkrývání toho, jaká tajemství v sobě může skrývat hudba.

soukroma
13.03.2022 4 z 5

Hodně zajímavé čtení: laické, občas až odborné hudební prvky a informace o skladatelích, jejich tvorbě, a především notovém zápise, a to v souvislosti s hudebními hádankami a šiframi, střižené ještě zednářskými symboly.
Text úplně neplyne (proto ne 100% hodnocení), přitom ale je třeba se na něj soustředit, aby čtenář z rozlouskávání záhady pořádně něco měl. Trochu rušivé, spíš než zajímavé, je umístění děje ve španělském prostředí (zejména poněkud netradičního postavení soudní moci v souvislosti s policejní prací a pravomocemi). Na druhou stranu bylo velmi příjemné nahlédnout do zákulisí Vídeňské španělské školy, tedy ke cvičeným lipicánům.
O Beethovenovi jako člověku a zejména komponistovi jsem se dozvěděla opravdu hodně. A samozřejmě jeho hudbě rovněž. 85%
Zajímavá je také autorova vazba na českou hudbu, odtud jeho pseudonym. (Rozhodně lepší dílo než Ďáblovy housle.)
A musím také ocenit obálku: s plasticky vypravenými prvky zejména partitury.

SPOILER
P.S. V akčním závěru to tedy autorovi hodně ujelo: hlavní hrdina připoutaný na zádech - zlomí mu nos a nacpou do úst roubík... To už by pak ani nemuseli použít jako vražednou zbraň gilotinu! Udusil by se sám.


Jordanka9
02.09.2021 4 z 5

Kniha mě zaujala, zejména její hudební linie, je znát, že autor je hudební vědec. Inspirovala mě k tomu, abych si poslechla po delší době některé Beethovenovy symfonie. Detektivní zápletka je originální , děj byl napínavý. Nejvíce mě zaujaly hlavolamy s použitim notových záznamů známých pasáží hudebníkova díla.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Desiata symfónia v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst9x

Štítky knihy

hudba thrillery klasická hudba

Autorovy další knížky

Joseph Gelinek
španělská, 1958
2011  67%Ďáblovy housle
2010  74%Desátá symfonie