Despota přehled

Despota https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68769/despota-68769.jpg 3 29 29

Rok 1361. Evropa se zmítá ve Stoleté válce, na Východě nastupuje nová síla. Osmanská říše. Křesťané jsou rozděleni sváry a odvěkou záští. A papež, vyhnaný před lety z Říma do Avignonu, se pokouší křesťany znovu sjednotit. Vysílá misi do Morejského despotátu. Jejími členy jsou dva přátelé; dominikánský bratr Konstantin a bretonský šlechtic Lucien. Jenže namísto poklidného výletu do slunného Řecka je čekají politické intriky, zamotané rodinné vztahy a v neposlední řadě také vraždy. Brzy se stane jejich cílem jediné: Dostat se od této proklaté země co nejdál. Autor staví příběh s hlubokou znalostí dějin Byzantské říše a s osobní zkušeností s Peloponéským poloostrovem. Vytváří tak děj protknutý tradičními řeckými atributy: soupeřením s Turky, krevní mstou, tavernami a sladkým vínem z ostrova Samos.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Despota. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

babystar
21.06.2020 4 z 5

Jsem mile překvapena. Kniha se mi líbila. Připadala jsem si jako bych četla tak trochu parodii na staré rytířské romány. Úplně jsem před sebou viděla "řádit" mnicha Konstantina a rytíře Luciena. Děj se odehrává v pro mne neznámé oblasti a době, proto jsem opět "gůglila" a nevídáno... Morejský despotát fakt existoval, despota Manuel opravdu žil, město Mystra existovalo a i další historické události proběhly. Turci se tam dobývali a Franky místní nenáviděli, protože je před nějakou dobou okupovali.

witko
28.04.2019 3 z 5

Nebylo to zlé, ani nijak převratné čtení. Zahraniční kulisi mne u českého autora překvapily. čekal jsem děj, který se bude odehrávat v našich městech. Nu, nevadí.


wooloong
07.02.2017 3 z 5

Dejme tomu, že děj a zápletka nebyly až tak špatně promyšlené. Bohužel mi ke kvalitnímu čtenářskému zážitku chybělo pár věcí.
- Postavy často jednají dost nelogicky a v rozporu s jejich dříve načrtnutým charakterem.
- Stálo by za to lépe popsat postavy, aby si je mohl čtenář představit. To, že má někdo blond vlasy nebo černé oči nebo je hezký mi opravdu nestačí.
- Totéž se týká popisu míst. Dodneška jsem například doslova unesena popisem hostiny u Nerona v Quo vadis od Sienkiewicze. Jako bych se jí sama zúčastnila. V Despotovi jsem tápala. A přitom právě vykreslení historických kulis by mohlo být zajímavé a poučné. V Mystře i Monemvasii jsem před lety byla, takže by taková procházka středověkým městem pro mě mohla být navíc osobním zážitkem.
- Občas se najednou něco semele, aniž by autor čtenáři náležitě vysvětlil motivace svých postav a děj vyústil do uspokojivě ukončeného a jasného závěru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Despota v seznamech

v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst11x