Děti lesa přehled
Giuseppe Festa
Ulisse s Achillem jsou dva mladí vlci. Opuštěné je našli v lese, poté byli svěřeni do péče Elise a dobrovolníkům ve stanici Monte Adone – zařízení v Apeninách u italské Boloni, v němž se o nalezená zraněná divoká zvířata starají. Vlčata by tak měla zůstat v zajetí až do konce svého života, protože pokud vlci vyrůstají v blízkosti člověka, neosvojí si jazyk a zákony smečky a bez jejich znalosti by v přírodě nepřežili. Elisa s kolegy ze záchranné stanice se o to ovšem chtějí pokusit. Možná trochu bláhově se snaží vrátit lesu jeho děti a umožnit tak vlkům žít volně ve svém přirozeném prostředí. Jejich odvážné úsilí vrátit vlky na svobodu Giuseppe Festa sleduje krok za krokem. Patnáct měsíců s nimi stráví v takřka nedotče¬ných Apeninách, sdílí jejich nadšení a hluboce prožívá zklamání. Ulisseovo a Achillovo dobrodružství citlivě zachycuje až k nečekanému závěru. Dokumentární příběh Děti lesa se čte stejně poutavě jako román. Giuseppe Festa detailně přibližuje chování vlků, divokých a často mytizovaných zvířat, a opěvuje kouzlo přírody, kterou ovšem nepopisuje nijak romanticky, dokáže ukázat i její drsnou tvář, a to bez mýtů a jakýchkoliv předsudků. Autor zachycuje touhu vlků po svobodě a čtenáře si umí získat svou láskou, obavami a pochybnostmi stejně jako velkým porozuměním a respektem, který si tato fascinující zvířata zaslouží.... celý text
Literatura světová Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: 2020 , KazdaOriginální název:
I figli del bosco, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti lesa. Přihlašte se a napište ho.
Kéž by na světě existovalo více lidí jako je Elisa. Oddala se záchraně vlků celým svým srdcem. Je skvělé, že je kniha obohacena fotografiemi jednotlivých vlků.
Výborná kniha, která přibližuje situaci vlků v Itálii. Autorovy pocity při setkání s vlky či s lidmi, kteří se zasluhují o jejich záchranu, popisy přírody i vlastní vzpomínky jsou vyvážené napětím týkající se osudu vypuštěných vlků i jejich chování, síly a energie.
Škoda, že nemáme v ČR podobnou Elisu, která vlky miluje a zároveň respektuje jejich svobodu, divokost, nesnaží se nich vychovat psy, jak tomu u nás bylo v minulosti mnohokrát.
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
Kniha Děti lesa v seznamech
(SPOILER) Krásná kniha, plná citu a napětí. Na jednu stranu chápu strach lidí z vlků ve volné přírodě, na druhou stranu některé případy "pytláctví" uvedené v knize byly otřesné. Kniha mi rozšířila obzory. Netušila jsem, do jaké míry se záchranné stanice zabývají sledováním a trasováním vlků a jak moc se snaží mít situaci po navrácení vlků pod kontrolou. Navíc je skvělé, jak každý případ řeší individuálně a radí se s odborníky. Bylo mi líto, že to Ulisse nakonec nezvládl.
"No a my "civilizovaní" jsme mezitím venku zničili úplně všechno."
"Vlkovi můžeš dát najíst, ale vždycky se otočí směrem k lesu."
"V lesním tichu člověk chápe svou podstatu."
"Jsme ti, kým jsme byli vždycky. Děti lesa."