Děti za mřížemi (Příběh chlapce) (1972) | Databáze knih

Děti za mřížemi (Příběh chlapce) přehled

Děti za mřížemi (Příběh chlapce)
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25844/mid_deti-za-mrizemi-pribeh-chlapce-wKO-25844.jpg 4 17 17

Z Němci zabraného území bývalých Sudet muselo uprchnout více než tři čtvrtě miliónu českých lidí. Ti, kteří z různých - často rodinných - důvodů zůstali, ocitli se v ponižujícím postavení občanů trpěných z milosti nových pánů. Později byli násilně poněmčováni. A velmi často na tom byly nejhůře děti - děti ze smíšených, česko - německých manželství, stejně jako Mirek.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti za mřížemi (Příběh chlapce). Přihlašte se a napište ho.

Lka
01.11.2021 5 z 5

Skutečný příběh malého chlapce Mirka, který byl násilím odvlečen od babičky, která ho vychovávala. Babička se neustále snažila o spojení s Mirkem. Bohužel se jí to nedařilo. Mirek si musel zažít pobyt v Kinderheimech a v náhradní rodině. Kniha vypráví o krutostech, které musel zažít. Knihu určitě doporučuji.

PetraRehackova
05.09.2020

Četla jsem tuto knížku rok vydání 1977 která má 187 stran.
Toto vydání trochu rozsáhlejší-popisuje i období Mirka v době kdy byl umístěn do náhradní rodiny a posléze vrácen zpět do kinderheimu.
Díky červenému kříži se na konci války setkal s babičkou a vrátit se sní domů do pohraničí.
Dle mého názoru by tato knížka měla být povinnou školní četbou.

Ginosaji
06.12.2017 4 z 5

Všichni ví, jak se během druhé světové války zacházelo s židy. Nikde se ale moc nehovoří o dětech a když už, tak jen okrajově v jedné větě. Rozmanitý příběh chlapce a jeho putování z kiderheimů do rodin a naopak dokonale poukazuje na to, v jakých podmínkách a svízelných situacích se ocitaly děti nejen z Česka, ale i z ostatních okupovaných zemí.

Kniha Děti za mřížemi (Příběh chlapce) v seznamech

v Mé knihovně13x

Joža Mikula
česká, 1917 - 1982
1972  82%Děti za mřížemi (Příběh chlapce)
1981  93%Blesky z temnot
1982  100%Záhadná Atalanta