Devadesátka pokračuje přehled

Devadesátka pokračuje
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102866/mid_devadesatka-pokracuje-QE7-102866.jpg 4 567 567

Devadesátka série

< 2. díl

Kniha volně navazuje na knížku Pod junáckou vlajkou. Jaroslav Foglar v ní vypraví o dalších osudech skautského oddílu Devadesátka a jejího nového člena Mirka Trojana, který se již zcela vymanil z vlivu Ondry a navíc na svou stranu získal dalšího člena bývalé party, Josku. Devadesátka však také prožívá krizi a mezi chlapci je mnoho rozporů. Díky vedoucímu Tapinovi a jeho dlouhodobé hře o Alvarezovi, kterou chlapcům připravil, jsou všechny problémy postupně překonány a Devadesátka je nakonec opět svorná, sehraná a plná přátelství. Hru Alvarez hrál v roce 1942 Foglarův známý oddíl Dvojka. Předlohou se tehdy Foglarovi stala kniha Dobytí Mexika.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devadesátka pokračuje. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (35)

tatjana1737
30.06.2024 5 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY !!!

Spolu s prvním dílem moje srdcovka a jedno z mála pokračování knih, které si čtenář oblíbil a baží po pokračování. Vrací se záporák z prvního dílu a ač se s ním Mirek nakonec vypořádá, musí ještě řešit oddílové neshody a zradu přátelství. Po přečtení Hoška a Dvorského jsem si víc kriticky všímala toho, co Jestřábovi na pubertálních hoších vadilo (co by asi řekl na současné skauty?) a jak místy tuhý režim v oddílu fungoval (100 % docházka, přesné dodržování časového rozpisu na táboře aj.). Mirkova duševní muka jsem prožívala spolu s ním, možná i proto, že jsem si zradou přítele prošla taky. Konec je sice zalit optimismem a růžovým světlem, aby bylo by tomu tak i v reálu?

Trochu mě zklamalo, že jsme se nedozvěděli, co se stalo s Přemíkem a i Ondra by si zasloužil uzavřít definitivně a jednou provždy, tak aby dobro zvítězilo a morální imperativ s ním.

Jak je uvedeno výše, jedna z mých nejoblíbenějších foglarovek a bez uzardění přiznávám, že valem díky Alvarezovi. Stejně jako v Pokladu Černého delfína, i zde mě hra fascinovala podobně jako chlapce z oddílu a bažila jsem zažít něco podobného. Klobouk dolů před autorovou invencí. Po přečtení mne až svrbí prsty koupit si ve Skautské nadaci Jaroslava Foglara sběratelskou verzi hry s reprodukcí všech nálepek - v nácti, kdy jsem knihu četla poprvé, bych za takovýto sběratelský předmět dala ledvinu.

RemiBlack
23.02.2024 4 z 5

2024/11
Pokračování se mi líbilo víc než první díl; hlavně začátek. A i ten zbytek je takový o něco reálnější než klasicky dokonalé ostatní foglarovky. Ale právě ten "reality check", že děcka na táboře se i pohádají, nebo ten, s kým se chceme přátelit, má radši společnost někoho jiného... to celkem zamrzí. Naštěstí je to pořád Foglar, takže síla přátelství a láska ke skautingu kolektiv zachrání. ;)


Ristridin
17.09.2023 5 z 5

I přes slabší druhou polovinu jsem měl vždy tuto knihu raději než první díl Pod junáckou vlajkou.
Devadesátka na mě působila vždy až magicky a určitě mě bavila víc než knihy o hoších od Bobří řeky.
Foglar je samozřejmě trochu šablonovitý, ale tahle šablona je prostě krásná i pro dnešní dobu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Ledová kolébka, Odstín smrti a další knižní novinky (49. týden)

03.12.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Devadesátka pokračuje v seznamech

v Přečtených1 024x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených33x
v Knihotéce322x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech3x