Dívčí orchestr přehled
Fania Fénelon (p)
Podtitul: Svědectví sebrané Marcelou Routierovou. Sugestivní beletristické zpracování osudů lidí zavlečených za 2. světové války do vyhlazovacího koncentračního tábora v Osvětimi-Březince. Autorku inspirovala jedna z mnoha absurdních situací ve fašistickém koncentráku - založení a působení vězeňského ženského orchestru, který v táboře vedla vynikající německá houslistka. V tomto orchestru prožila autorka necelý rok, oddělená od ostatních vězňů a vědoma si toho, že její osud byl shodou okolností snesitelnější než jejich. Její subjektivní výpověď je psána s upřímnou snahou po naprosté pravdivosti, literární podání je velmi působivé a kromě hluboké víry v člověka a život nese výrazné stopy poezie a jemné ironie.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1984 , Naše vojskoOriginální název:
Sursis pour l’orchestre, 1981
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívčí orchestr. Přihlašte se a napište ho.
![JancaMia JancaMia](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/215856/m_jancamia-mIO.jpg?v=1691329608)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Silný příběh přeživší ze šílené mašinérie, tentokráte zase z jiného úhlu pohledu . Začínám mít pocit že ať už člověk plnil jakoukoliv funkci na tomto hrozném místě , vždy šlo hlavně o přežití.
![Schary Schary](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě další kniha o holocaustu, tentokrát z koncentračního tábora Březinka. Je to vlastně autobiografie členky jediného ženského orchestru ze všech koncetráků. Život měli tyto ženy o chlup lepší a nevysela nad nima ta smrt, tak urputně, ale z povzdálí sledovaly příjezdy nových transportů smrti a neživot ostatních žen z tábora.
Knižní novinky (6. týden)
02.02.2020
Knižní novinky (3. týden)
11.01.2020
Kniha Dívčí orchestr v seznamech
v Mé knihovně | 218x |
Mám načteno už pěknou řádku knih na toto téma, i když to, co si děvčata z orchestru prožila, bylo ( i přes jistá privilegia) otřesné, tak bohužel kniha jako taková je jedna z nejslabších. Nemohla jsem se pořádně začíst, myšlenky mi utíkaly a tak nějak ze mě nevyrazila ty emoce, které by měla. Vlastně nevyrazila ze mě žádné emoce. Příběh srovnatelně tragický s jinými osudy. Už bych ji znovu nečetla a těžko říct, jestli si za pár týdnů vzpomenu, o čem vlastně byla.