Dívčí orchestr (1984) | Databáze knih

Dívčí orchestr přehled

Dívčí orchestr
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25249/bmid_divci-orchestr-AJo-25249.jpg 4 287 287

Podtitul: Svědectví sebrané Marcelou Routierovou. Sugestivní beletristické zpracování osudů lidí zavlečených za 2. světové války do vyhlazovacího koncentračního tábora v Osvětimi-Březince. Autorku inspirovala jedna z mnoha absurdních situací ve fašistickém koncentráku - založení a působení vězeňského ženského orchestru, který v táboře vedla vynikající německá houslistka. V tomto orchestru prožila autorka necelý rok, oddělená od ostatních vězňů a vědoma si toho, že její osud byl shodou okolností snesitelnější než jejich. Její subjektivní výpověď je psána s upřímnou snahou po naprosté pravdivosti, literární podání je velmi působivé a kromě hluboké víry v člověka a život nese výrazné stopy poezie a jemné ironie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko

Sursis pour l’orchestre, 1981

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívčí orchestr. Přihlašte se a napište ho.

Ainyska
20.01.2023 3 z 5

Mám načteno už pěknou řádku knih na toto téma, i když to, co si děvčata z orchestru prožila, bylo ( i přes jistá privilegia) otřesné, tak bohužel kniha jako taková je jedna z nejslabších. Nemohla jsem se pořádně začíst, myšlenky mi utíkaly a tak nějak ze mě nevyrazila ty emoce, které by měla. Vlastně nevyrazila ze mě žádné emoce. Příběh srovnatelně tragický s jinými osudy. Už bych ji znovu nečetla a těžko říct, jestli si za pár týdnů vzpomenu, o čem vlastně byla.

JancaMia
25.11.2022 5 z 5

Silný příběh přeživší ze šílené mašinérie, tentokráte zase z jiného úhlu pohledu . Začínám mít pocit že ať už člověk plnil jakoukoliv funkci na tomto hrozném místě , vždy šlo hlavně o přežití.

Schary
22.11.2022 4 z 5

Pro mě další kniha o holocaustu, tentokrát z koncentračního tábora Březinka. Je to vlastně autobiografie členky jediného ženského orchestru ze všech koncetráků. Život měli tyto ženy o chlup lepší a nevysela nad nima ta smrt, tak urputně, ale z povzdálí sledovaly příjezdy nových transportů smrti a neživot ostatních žen z tábora.

Knižní novinky (6. týden)

02.02.2020

Knižní novinky (3. týden)

11.01.2020

Kniha Dívčí orchestr v seznamech