Dlouhé loučení přehled

Dlouhé loučení
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529686/bmid_dlouhe-louceni-661416f96e4a4.jpg 4 23 23

Soubor vzájemně propojených příběhů starého pána Šóheie Higašiho, bývalého ředitele školy, postiženého Alzheimerovou chorobou. Postupná proměna dopadá na jeho manželku, tři dospělé dcery a vnoučata, kteří se pokoušejí vyrovnat s jeho stavem a během deseti let dennodenně řešit praktické problémy, jež testují pouta jejich vztahů. Zpočátku se snaží jeho stav zakrýt, později jej chránit a zároveň povzbuzovat. I v trapných situacích se však setkáváme s okamžiky rodinné sou- držnosti a jemného humoru. Jak se příznaky Šóheiovy demence zhoršují, jeho rostoucí dezorientace vede k novým, nečeka ným setkáním s lidmi kolem. Nakonec se sami sebe ptáme: „Co z nás bez vzpomínek dělá toho, kým jsme?“ Příběhy se odehrávají na pozadí života v současném Japonsku, kde se přežívající tradice střetávají s postojem a každodenními problémy mladé generace.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

長い お別れ / Nagai owakare, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dlouhé loučení. Přihlašte se a napište ho.

Šárka_D
23.10.2024 3 z 5

Je trochu zvláštní to napsat o knize, která pojednává o životě s Alzheimerovou chorobou, ale Dlouhé loučení byla kniha docela vtipná. Autorka popisuje závěrečných deset let života starého profesora s postupující nemocí a jeho rodiny, která se s tím vším musí popasovat. Jejich tatínek/manžel postupem času zcela ztrácí svou osobnost a schopnost se o sebe postarat, což každý z rodiny prožívá jinak. Kniha byla fajn, ale po skvělém Malém domě jsem měla vyšší očekávání.

MarceD.
18.09.2024 2 z 5

Velmi poutavé téma i vývoj příběhu. Naprosto mi ale nevyhovoval nespisovný jazyk v přímých řečích, taky sem tam nějaký renonc v korektuře/ překladu (podpadky - to jsem myslela, že na nějaké patnácté straně přestanu číst, nebo třeba tyčinky ve smyslu jídelní hůlky). Nebýt tohoto, dala bych rozhodně vyšší hodnocení.

zazvorka
13.09.2024 5 z 5

Skvěle napsáno i přeloženo. Těžké téma, navíc jsme řešili totéž u maminky. Proto jsem měla obavy se do knihy pustit. Líbil se mi však autorčin Malý dům, tak jsem nakonec neodolala - a jsem tomu ráda. Je zřejmé, že autorka má se situací vlastní zkušenosti. Dokázala poměrně detailně popsat úskalí péče o nemocného. Přesto na mě kniha nepůsobila depresivně. Je smutná, ale ani úsměvné okamžiky nechybí. Je jako život sám. Zajímavé jsou i japonské reálie. Autorku si dávám do oblíbených a těším se na případné další knihy.

Vila v Itálii, Noční dům a další knižní novinky (21. týden)

19.05.2024

Kniha Dlouhé loučení v seznamech