Dny v knihkupectví Morisaki přehled
Satoši Jagisawa (p)
Hlavní hrdince Takako její přítel najednou oznámí, že chystá svatbu s jinou ženou. Zlomená Takako se doma trápí a nevydrží v práci neustále potkávat bývalého přítele a jeho snoubenku, tak dá výpověď. Svůj smutek řeší spánkem až do dne, kdy obdrží telefonát od strýčka Satorua. Neviděla se s ním od dětství a on jí teď nabízí, aby mu pomáhala s provozem knihkupectví Morisaki. Takako odjíždí do Tokijské čtvrti plné knihkupectví a antikvariátů, potkává nové přátele a zjišťuje, že knihy nejsou tak úplně k zahození... Strýček Satoru už pět let neslyšel o své manželce Momoko, když se tato jednoho dne zjeví před jeho knihkupectvím. Zdá se, že je vše opět v pořádku, ale Takako musí do jejich vztahu zasáhnout, aby zjistila, proč vlastně tehdy Momoko zmizela. A hlavně – proč se zrovna teď vrátila?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , KontrastOriginální název:
森崎書店の日々 (Morisaki šoten no hibi), 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dny v knihkupectví Morisaki. Přihlašte se a napište ho.
Knížečku jsem si nepřečetla hned, trochu mě odrazovala průměrná hodnocení tady na Databázi.
Škoda, že jsem se nechala ovlivnit a tenhle malý, komorní příběh si upírala. Není to velký román, není to divoké drama, ale ... má to ono "něco", co dělá dobrou knihu (aspoň pro mne).
Postavy mi přirostly k srdci, chápala jsem je a doufala v jejich dobrý konec (a to přes kulturní propast, kterou mezi mým a japonským pohledem na život pociťuji), děj plynul, trochu překvapil, potěšil, pobavil. Bylo to milé, oddechové čtení.
Představovala jsem si to trochu knihomolštější, trochu víc o knihách. Ale, je to příběh ze života, jen by asi potřeboval trochu rozepsat, aby člověk trochu víc pochopil...Nebylo to zlé, ale ani mi to nevzalo dech. Možná že by nebylo od věci, kdyby hlavní hrdinka byla trochu sympatičtější. Její názory na lidi mi tak trochu kazili jinak pohodový příběh.
10 nejčtenějších knih (duben)
15.04.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (9. týden)
06.03.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (8. týden)
28.02.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Ale víš, člověk asi hned nepozná, po čem opravdu touží. Někdy trvá celý život, než na to postupně přijde.“
„Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na dlouhé cestě životem.“
„Pokud budeš naslouchat svému srdci, najdeš si své místo, ať už je to kdekoli a s kýmkoli.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Dny v knihkupectví Morisaki v seznamech
japonská literatura knihkupectví
Skrýt reklamy
Tahle knížka není nic těžkého, je to oddechové čtení na jedno, dvě odpoledne, ale rozhodně má co nabídnout. Je to poklidný příběh z knižního prostředí, nikoliv však knihomolský, spíš tam najdeme pár zajímavých životních mouder.
Měla jsem zrovna to štěstí (dá-li se to tak říct :-)), že když jsem knížku četla, nebyla jsem v životě úplně nejšťastnější, ale knížka mi dala to, co jsem potřebovala.
“Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na cestě životem.