Dny v knihkupectví Morisaki přehled
Satoši Jagisawa (p)
Hlavní hrdince Takako její přítel najednou oznámí, že chystá svatbu s jinou ženou. Zlomená Takako se doma trápí a nevydrží v práci neustále potkávat bývalého přítele a jeho snoubenku, tak dá výpověď. Svůj smutek řeší spánkem až do dne, kdy obdrží telefonát od strýčka Satorua. Neviděla se s ním od dětství a on jí teď nabízí, aby mu pomáhala s provozem knihkupectví Morisaki. Takako odjíždí do Tokijské čtvrti plné knihkupectví a antikvariátů, potkává nové přátele a zjišťuje, že knihy nejsou tak úplně k zahození... Strýček Satoru už pět let neslyšel o své manželce Momoko, když se tato jednoho dne zjeví před jeho knihkupectvím. Zdá se, že je vše opět v pořádku, ale Takako musí do jejich vztahu zasáhnout, aby zjistila, proč vlastně tehdy Momoko zmizela. A hlavně – proč se zrovna teď vrátila?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , KontrastOriginální název:
森崎書店の日々 (Morisaki šoten no hibi), 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dny v knihkupectví Morisaki. Přihlašte se a napište ho.
Zdá se, že těch pár knih současných japonských autorů, které jsem zatím četla, naráží na ty stejné problémy. Ačkoliv nápad je skvělý a v knize se vyskytuje řada hlubokých myšlenek, jako celek to působí jaksi nedotaženě. Na to, jak je kniha útlá, je v ní až moc postav a každá z nich má svůj vlastní příběh, který je sice naznačen, ale určitě by si zasloužil větší prostor. Jakmile jsem si našla cestu k Takako a knihkupectví, najednou je její osobní příběh upozaděn a na scénu přichází teta Momoko a celý zbytek knihy je spíše o ní.
Ach, také bych chtěla zažít podzimní knižní festival v tokijské čtvrti Džinbóčó ... :) Nečekejte žádné velké drama nebo takovou tu omáčku okolo, protože to tady v té útlé knížce, skrývající velmi příjemný a oddechový příběh není potřeba. Až lituji, že jsem se do čtení pustila až po tak dlouhé době od vydání. A už teď se těším, co nám nabídne pokračování.
10 nejčtenějších knih (duben)
15.04.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (9. týden)
06.03.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (8. týden)
28.02.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Ale víš, člověk asi hned nepozná, po čem opravdu touží. Někdy trvá celý život, než na to postupně přijde.“
„Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na dlouhé cestě životem.“
„Pokud budeš naslouchat svému srdci, najdeš si své místo, ať už je to kdekoli a s kýmkoli.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Dny v knihkupectví Morisaki v seznamech
2024 | Dny v knihkupectví Morisaki |
2024 | Joker: Svět |
2025 | Návrat do knihkupectví Morisaki |
Poutavé životní zamyšlení zapracované do nenápadného příběhu, který ukazuje jednu základní pravdu, když se jedny dveře zavřou, čekají tě jiné, které se otevřou