Dobytí Konstantinopole přehled

Dobytí Konstantinopole
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188611/bmid_dobyti-konstantinopole-CtC-188611.jpg 4 5 5

Podtitul: Dva příběhy o čtvrté křížové výpravě. Autorem, kroniky o dobytí Konstantinopole křižáky v průběhu 4. křížové výpravy a zároveň nejstaršího francouzsky psaného historicko-prozaického textu, který přežil do moderních časů, je rytíř a kronikář Geoffroi de Villehardouin. Osobně se účastnil 4. křížové výpravy v letech 1199–1204, která vyvrcholila útokem křesťanských vojsk na hlavní město byzantské říše, jeho dobytím, vydrancováním a následným ustavením Latinského císařství, v němž Villehardouin dosáhl titulu maršála ze Champagne a Rumunska. Kronika, v níž již francouzština zřetelně převažuje nad latinou, je spolu s kronikou Roberta z Clari nejvýznamnějším svědectvím o 4. křížové výpravě.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

La conquête de Constantinople


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobytí Konstantinopole. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

marek1010
05.11.2020 5 z 5

Zajímavé zpracování díla, které stojí na počátku francouzsky psané literatury a podává zajímavé svědectví o pohledu na čtvrtou křížovou výpravu a její okolnosti.

braunerova
18.09.2017 2 z 5

Historie Latinského císařství vyprávěná dvěma účastníky křížové výpravy. Jejich mluva není přepsána do moderního jazyka, takže pro čtenáře je to hodně kostrbaté čtení. Jakákoli šarvátka je komentovaná jako zázrak nebo velké neštěstí, vše je v režii Pána Boha:

"Jak se rozhodli, tak také učinili, a oba na to rádi přistoupili. Přišel den, kdy se shromáždil sněm a zvolilo se dvanáct zástupců, šest z jedné a šest z druhé strany, a přísahali na svatá evangelia, že zvolí pro dobro věci a z dobré vůle toho, kdo přinese větší prospěch a kdo bude lépe vládnout říši. Takovým způsobem bylo těch dvanáct zvoleno."


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobytí Konstantinopole v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit6x