Dokážeme vás stvořit přehled
Philip K. Dick
Román o Louisi Rosenovi, který dříve prodával spinety, ale teď prodává věrné repliky slavných lidí, simulakra tak dokonalá, že jsou k nerozeznání od své předlohy. Jedním z nejpovedenějších je Abraham Lincoln. O drahé zboží má zájem miliardář, jenž s ním má nekalé úmysly. Jak se ukáže, elektronická kopie Abrahama Lincolna si nemusí nechat líbit, že je pouze zbožím na prodej.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
We Can Build You, 1972
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dokážeme vás stvořit. Přihlašte se a napište ho.
Tak toto sa mi zo všetkých Dickoviek čítalo najťažšie. Vraj chcel napísať experimentálny sci-fi román a tak tu máme príbeh o predavačovi elektrických organov ktoré nejdú na odbyt a preto sa firma chce preorientovať na výrobu androidov predstavujúcich historické osobnosti. Zároveň má hrdina problém s náklonnosťou k citovo chladnej dievčine, z čoho sa zblázni. Čo sa týka oných androidov, tí sú klasicky Dickovský, teda fungujú vďaka ozubeným kolieskam a program majú "nahratý" na dierkovanej páske, ale dokážu samostatne uvažovať ako skutočný ľudia a uvedomovať si samých seba. Na tom ale nezáleží, lebo v istom bode zmiznú zo scény a viac sa neobjavia. Máme tu teda sci-fi motív ktorý k ničomu nie je, obchodnú zápletku hrdinovia vs veľký zlý biznismen ktorá nikam nevedie a nakoniec psychický kolaps, ktorý taktiež nikam nevedie. A záver ktorý je tak náhodne odseknutý, že sa Dickov známy dokonca rozhodol dopísať poslednú kapitolu aby kniha došla nejakej pointy, ale ten ju neschválil! Téma psychických porúch je rovnako klasická Dickovina, takže schizofrénia je podľa neho v podstate ako chrípka čo sa prenáša kýchnutím a podľa definícií aké používa je schizofrenik každý druhý človek na planéte. Ostatne vo vesmíre tohoto románu je schizofrénia diagnostikovaná tak že si pacient ( dovtedy domnele zdravý ) nesprávne vysvetlí zmysel jedného porekadla a hneď ho federálna eskorta odvedie do ústavu! Kniha pôsobí akoby chcela byť o všetkom, ale je vlastne o ničom a všetky motívy si v nej len tak poletujú ako snehové vločky. Niektorí to považujú za majstrovské dielo, ale ja som asi len obyčajný substrát, takže nedokážem oceniť jeho rafinovane perlivú konzistenciu.
Nedávno jsem viděl film Wounds a ten pro vyzněl hodně podobně jako tato Dickova knížka. Jeden dobrý nápad a zbytek naprosto zbytečný. Autor jako by se nedokázal rozhodnout o čem vlastně příběh bude a ten se mu během tvorby rozsypal na množství logiku nedávajících scén a myšlenek. Jelikož Dick patří mezi mé nejoblíbenější spisovatele a většinu jeho u nás vydaných knih jsem četl a větší část mám ve své knihovně, můžu v klidu říct, že tato mezi jimi nebude. Vzhledem k tomu, že P.K. ve svých příbězích vlastně prvek sci-fi nepotřebuje, většinou jde jen o pozadí vyprávění, čekal jsem dle anotací zábavu ve stylu Král úletů. Žel, v Dokážeme vás stvořit chybí jakákoliv nosná myšlenka jež by navnadila k zájmu o další osudy postav.
Kniha Dokážeme vás stvořit v seznamech
Abraham Lincoln, 1809–1865 sci-fi romány
2004 | Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? |
2007 | Muž z vysokého zámku |
2005 | Temný obraz |
2006 | Planeta, která neexistovala (I) |
2002 | Minority Report a jiné povídky |
Už jsem od Dicka četl lepší