Dokud vás nenajdeme přehled
Deepa Anappara
Smog v indickém velkoměstě vypadá jako dech samotného ďábla. Pálí v očích, leze do nosu a úst, usazuje se na kůži, všechno rozmlžuje a maže z oblohy hvězdy. Ale může být i užitečný – když poskytuje krytí třem dětem, hledajícím nezvěstného spolužáka. Devítiletý Džaj se až příliš často dívá na policejní reality show, myslí si, že je chytřejší než jeho kamarádka Parí (ačkoli ta má samé jedničky) a že je lepší šéf než jeho kamarád Faiz (ačkoli Faiz už má opravdovou práci). Když zmizí spolužák ze školy, Džaj se rozhodne využít vyšetřovací dovednosti, které načerpal ze seriálu Policejní hlídka, a pustí se do pátrání. S pomocí Parí a Faize se vydává do nejnebezpečnějších částí indického velkoměsta, aby odhalili pravdu: na noční bázár, a dokonce i na železniční stanici na konci fialové linky metra. Ale děti se ztrácejí dál a trojice pátračů ze slumu musí čelit vyděšeným rodičům, lhostejným policistům a džinům kradoucím duše. A když dojde na ztráty i v nejbližším okolí, Džaj a jeho přátelé si uvědomí, že jejich život už nikdy nebude jako dřív.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , ProstorOriginální název:
Djinn Patrol on the Purple Line, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dokud vás nenajdeme. Přihlašte se a napište ho.
K této knize mě přitáhlo čtení knihy Šántárám od G.D.Robertse (stále čtu a jsem nadšená, ale potřebuji přestávky na zpracování). Příběh malého chlapce z indického slumu, který se rozhodne založit detektivní kancelář se svýmy spolužáky a vypátrat ztracené děti, keré ze slumu mizí. Autorka Deepa Anappara se dlouhodobě zabývá problematikou únosů a prodejem dětí v nejchudších částech Indie a tuto knihu napsala, aby na tuto problematiku upozornila. Ačkoli by se mohlo zdát, že to bude pouze ponuré čtení, lze říci, že hodně pasáží ukazuje krásu a nevinnost dětské duše, jak vnímá své okolí, dokáže žít s tím co má a nesoudí ostatní. Kromě závažného tématu o únosech dětí a do očí bijící ignorace ze strany policie, která na lidi ze slumu nahlíží jako podlidi, se dozvíme hodně o každodením životě lidí v nejchudší části světa a to nejen o strastech, ale i radostech. Kniha je tíživá, ale krásná zároveň, velmi velmi doporučuji si ji přečíst.
Kniha plná krásných kontrastů: naivní styl vyprávění dítěte, ovšem o velmi těžkém tématu; do prostého dětského pohledu místy vložená košatá pověst, která je jako vytržená z Tisíce a jedné noci; bída a špína indického slumu, odděleného horou odpadků od třpytivé čtvrti pro boháče. Opravdu velmi magické vyprávění s náročným závěrem. Hluboce jsem si to jako čtenář užila, po dočtení cítím velkou beznaděj.
Ocenění knihy (1)
2021 -
Edgar Allan Poe Awards
(Nejlepší román)
Kniha Dokud vás nenajdeme v seznamech
Začátek pomalejší, pak je to fajn.