Domeček na Vesuvu přehled
Ludmila Vaňková
Ludmila Vaňková je známá především jako spisovatelka historických románů. V tomto pro ni netradičním díle však zobrazila hlavní hrdinku Jarmilu, jejíž příběh v mnohém připomíná část jejího vlastního života. Vysokoškolačka Jarmila je z politických důvodů propuštěna ze zaměstnání, které odpovídá jejíkvalifikaci a najde si práci jako signalistka u dráhy. Ve venkovské stanici poznává svéráznéželezničářské prostředí, seznamuje se s lidmi, kteří železnicí žijí tělem i duší. Jarmila tady nachází přátelství i lásku.V novém zaměstnání je nucena rezignovat na své vzdělání, ale svou práci na železnici si brzy zamiluje. Touží však, vrátit ke své původní práci v reklamě. Osud hlavní hrdinky Jarmily i dalších obyvatel železničářské vesnice v celém příběhu ovlivňuje nejen láska a přátelství, ale i nevěra a žárlivost, která je hnacím motorem dalších událostí Jarmilina života. Domeček na Vesuvu je romantický milostný příběh, čerpající z velké části ze života jeho autorky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Domeček na Vesuvu. Přihlašte se a napište ho.
Úplně jiný příběh, než by člověk od autorky historických románů čekal.
Velmi příjemné překvapení - dobře vypracovaný děj, zvláštní charaktery postav, neobvyklé prostředí.
Kniha se mi opravdu líbila.
Z části autobiografická kniha, kde autorka pojmenovala hlavní hrdinu krásným jménem Jarmila. Její vysněné povolání musela z politických důvodů za éry komunistů opustit a našla si povolání signalistky v malé vesničce u dráhy. Kniha nám otevírá vlakový svět nejen z pohledu cestujících, ale hlavně zaměstnanců , jaká je jejich náplň práce a to s velkou zodpovědností. Líbila se mi i drážní hantýrka jenž mezi sebou používají. V knize nám autorka popisuje i svůj osud, život vedle velmi žárlivého a často opíjícího se manžela. Knihu doporučuji a díky paní autorko, že jsem poznala drážní svět z druhé strany.
Kniha Domeček na Vesuvu v seznamech
vlaky česká literatura manželství autobiografické prvky alkoholismus domácí násilí nádraží autobiografie železniční nádražíAutorovy další knížky
1997 | Cval rytířských koní |
1994 | Král železný, král zlatý |
2004 | První muž království |
1995 | Žebrák se stříbrnou holí |
2008 | Příběh mladšího bratra |
Kdo jednou nasákl tou zvláštní směsicí únavných dnů a probdělých nocí, kdy kolem rachotí jeden vlak za druhým odkudsi kamsi a zná jména stanic, ale jsou vzdálená, ten je ztracený.
Kdo jednou jedinkrát zažil ten sen, který se vrací jako děsivá můra, že se neprobudíš včas a nejdeš, pořád nejdeš, zatímco na tebe marně čekají. Z toho snu se probouzíš v ledovém potu a nakonec přijdeš o dvě hodiny dřív. Tomu se neříká skleróza, to je dráha, kdo tohle jednou zažil, je ztracený.
Mám rád příběhy z reálného prostředí, které vypovídají o životě obyčejných lidí. V této knize jde o dráhu a lidi kolem ní. Člověk ty lidi potkává, ale mnohdy neví, jak je jejich práce náročná a důležitá, a že mají ve svých rukách životy nás ostatních.