Dopisy psané stoikem přehled

Dopisy psané stoikem
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392550/bmid_dopisy-psane-stoikem-0Wd-392550.jpg 5 27 27

Jaký je smysl života, v čem spočívá pravé štěstí, jak dosáhnout trvalé radosti, neohrožené mysli a moudrosti, jak žít, ale také jak zemřít, to jsou základní témata a otázky nejznámějšího a nejčtenějšího Senekova díla, které vzniklo před téměř dvěma tisíci lety a které se nyní poprvé v úplnosti dostává k českému čtenáři. Jeden z nejcitovanějších autorů všech dob v něm prostřednictvím dopisů adresovaných svému příteli Luciliovi Iuniorovi odpovídá na základní otázky lidské existence a nabízí klíč k tomu, jak se stát opravdovým mudrcem a připodobnit se bohu. Vyhýbej se davu, usiluj o trvalý duševní klid, neochvějnou vyrovnanost a vnitřní autonomii, vypěstuj si nezávislost na vrtkavé a nevyzpytatelné Štěstěně, která někdy štědře obdarovává, a jindy zas bere, pohrdej bohatstvím, slávou, ale i smrtí, nepodléhej vášním a vnějším impulzům, odpoutej se od všeho pomíjivého a především se uč žít v souladu s přirozeností a neustávej v sebezdokonalování a vědomém utváření vlastního já – to jsou hlavní naučení a doporučení, která Lucius Annaeus Seneca rozpracoval a zformuloval již v letech 63 a 64 našeho letopočtu a která díky výraznému individiualismu, jakož i modernímu jazyku a živé dikci, dodnes nepřestávají inspirovat čtenáře. První kompletní vydání Senekových dopisů Luciliovi vychází v překladu Bohumila Ryby a Václava Bahníka. Vydání je doplněno úvahou Petra Dvořáka o stoickém pojetí osobní transformace a ideálu emočního života.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Rybka Publishers

Epistulae mortales ad lucilium

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dopisy psané stoikem. Přihlašte se a napište ho.

Politre
11.07.2023 5 z 5

Myšlenky a úvahy pozdního stoicismu a jeho praktičnost a aplikovatelnost do běžného života, jsou v téhle konzumní době plné snadno dostupných rozkoší a pomíjivé Štěstěny, to nejpotřebnější učení a poznání, jež spoustě dnešních jedinců chybí. Ale samozřejmě nejde jen o to knihu přečíst a uznat její hodnotu, ale na základě jejich poznatků i nastolit cestu k blaženému ctnostnému životu, duševnímu klidu a žití v souladu s přirozeností a očekávání smrti a smrt samotnou nebrat jako něco nutně zlého, a na konci se stát nebo alespoň přiblížit Senecova ideálu mudrce, protože i cesta je cíl. Jedna z myšlenkové nejbohatších knih, i přes stáří textu, dobře čitelné.

SirChico
13.06.2022 4 z 5

Tak tohle budu trávit hodně dlouho.

Dopisy od Senecy jsou velmi zajímavým vhledem do filozofie stoicismu, který by měl být plně přenositelný do moderní doby. Jenže, když to porovnám s deníkem Marcuse Aurelia, tak musím říct že ta aplikovatelnost tady hodně chybí. Seneca nás hlavně kárá - teda kárá Lucila (a vůbec nechápu že mu ještě odpovídal) a říká co všechno moderní společnost dělá špatně a jak je dobrý návrat ke kořenům. Neslyšel jsem to někde? A tyhle ranty o tom že moderní knihy, jídlo a umění je špatné jsem jenom hodně těžce skousával. Taky jde poznat že si ty stoické myšlenky přivlastňuje jak se mu hodí - na jednom místě tě kárá že plýtváš časem svého života na jiné než filozofické knihy a na jiném místě tvrdí, že vůbec nezáleží na tom jak dlouho žijeme, žijeme-li čestně. Takových nesrovnalostí je tam trochu víc, takže Seneca mi chvilkama připadá jako stařík co na trávníku okřikuje omladinu.

Ale určitě si tady každý najde to svoje. Pro mě to byla diskuze o smrti, blízkých a i té moji. Seneca docela dobře argumentuje nad marností strachu z budoucna, špatné věci prostě přijdou, není třeba se jich bát, musíme na ně připravit. Tahle emociální připravenost je vlastně podstata stoicismu a taky je to důvod proč mě tahle filozofie zaujala. Měli bysme dokonale poznat naše emoce a pokusit je trochu regulovat, ať jsou v souladu s racionalitou.

Takže, určitě jde na tamhle dílku poznat, že je mu skoro dva tisíce let. Takže to chce trochu pochopení, ale Seneca má co říct i modernímu člověku.

Jitty82
21.02.2022 5 z 5

Ačkoliv jsou základy stoicismu více než dva tisíce let staré, stále má tato filozofie dnešnímu člověku a naší moderní době co nabídnout.

Nejen v Senekových dílech můžeme nalézt rady pro zvládání těžkých životních situací a ovládání bouřlivých emocí za pomoci vlastní vůle. I další díla významných myslitelů pozdní stoy - Epiktéta a Marka Aurelia jsou dodnes žádaná, stále čtivá a plná i pro dnešní dobu použitelných rad a myšlenek.

Toto je stoický pohled na svět: naše síla charakteru je důležitější než konkrétní životní situace, ve které se nacházíme.

Svět není vždycky krásný, budou se nám stávat špatné věci, nikdy nebudeme mít 100% kontrolu nad svým okolím a jediné, nad čím kdy budeme mít skutečně moc, je to, jak se k tomu všemu postavíme. A to bohatě stačí…

Množství knih rozptyluje. (II, 3)

Na to však dej pozor, aby tvá výběrová četba hojných autorů a spisů všeho druhu neměla v sobě něco neklidného a nestálého. Je třeba soustředit se na ohraničený počet tvůrců a jim dát na sebe působit, chceš-li si osvojit něco, co by v mysli věrně utkvělo. Ten, kdo je všude, není nikde. (II, 2)

Každé těkání je známkou chorobného ducha. (II, 1)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Dopisy psané stoikem v seznamech