Dotyk přehled

Dotyk
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343793/bmid_dotyk-IXk-343793.jpg 4 87 87

V novej rodinnej ságe opäť ožíva fascinujúca história Austrálie, ako ju poznáme z McCulloughovej Vtákov v tŕní. Keď sa majiteľ zlatej bane Alexander Kinross žení s mladou Elizabeth, netuší, aký osudný krok urobil. Až čas ukáže, či moc, sláva a peniaze stačia, aby si získal srdce ženy, ktorá mu po celý čas uniká.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Touch, 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dotyk. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (20)

kyssling
04.11.2023 4 z 5

Skvelý mnohavrstevný román, možná chvílemi až příliš romantiky ve smyslu, všechno se daří, žádné potíže s byznysovými plány, na všem Alexandr vydělá - takový novodobý Elon Musk :-)
Ale postavy, dialogy, prostředí skvělé.

Dandy1
22.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Knížka je průměrná. Ani nenadchla ani neurazila. Od ostatních se liší stvořením postavy retardovaného dítěte, milenky po celou dobu manželství a smíšeným sňatkem. Pro mě je děj zasazený do doby, kdy tohle všechno najednou nebylo možné. Společnost by takové postavy vyloučila z veřejného života. A jejich peníze by na tom nic nezměnili.


hanpari
18.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Takové politicky korektní čtení. Dobře napsané, dobře přeložené. Proto také ty hvězdy. Ovšem na titulní stránce bych u "Australská historická sága" vyměnil slovo historická za ahistorická nebo nevěrohodná.

Rozumějte, budete sledovat naprosto nepravděpodobné přerody a chování hlavních postav, jejich uvědomělý růst, jak u žen, tak dětí. Už osmiletá děcka tu mají víc rozumu, než jejich dospělé protějšky. Ženy jsou tak báječně emancipované, že z toho jde hlava kolem.

Podle autorky povědomí sociální nerovnosti přišla až s K. Marxem, jako by snad neexistoval Ch. Dickens (když už se pohybujeme v anglosaském prostředí) a řada dalších kritiků sociálních poměrů té doby.

Kulisy tvoří bývalá bordelmamá se zlatým srdcem (sex je fajn), její pohledný poločínský syn (nic proti Číňanům, samozřejmě), zaostalá skotská presbytariánka s grácií anglické dámy (stačí pár měsíců, aby lidská bytost intelektuálně vyspěla), podnikatel tvrdý, ale spravedlivý (jen ne hrůzy komunismu, proboha), mentálně zaostalá dcera (o kterou se obětavě stará bezrozměrná Číňanka) , a nakonec geniální dítě ženského pohlaví (uvězněné ve zpátečnické patriarchální společnosti).

Pokud vám takové ingredience vyhovují, pak budete postrádat jen homosexuály oblečené v zářivých barvách.

Zkrátka, všechno je jak má být, podle přísného měřítka vyspělé západní civilizace. K čertu s historií a realitou. Upřímně řečeno, takovou míru porozumění, jaké předvádějí postavy autorky, bych nečekal ani u vyspělých jedinců začátku 21. století, natožpak u britských polovzdělanců století páry. Všichni jsou tam sečtělí a přemoudřelí, jako by trávili celé dny na wikipedii a diskuzemi na téma rasové nesnášenlivosti a nerovnoprávnosti žen.

Pozor, spoiler!

Elizabeth Alexandra nemiluje! No to mi... Její vlastní taťka ji prodá za pár šupů za oceán, ona neřekne ani slovo, vychovaná jako poslední pánbíčkářka, ale když přijde čas na lámání chleba, tak si odskočí do Hollywoodu shlídnout poslední romantiku a najednou chápe, jak je láska k vlastnímu manželi podstatná.

Kde by k tomu prosím přišla? Čtením náboženské literatury? Nebo moralistických románků? Viz kapitola první. Z případné četby Jane Austenové to také mít nemohla, protože i ta poblouzněná Mariana se nakonec provdávala bez lásky.

A co se týče bordelmamá plné mouder a la Halina Pawlowská? Tam jsem si poměrně jistý, že bych musel hodně dlouho hledat, abych našel tak pozoruhodného vořecha. Protože Ruby je opravdu pouliční všehochuť. Kuplířka s obrovským srdcem, hanbatým slovníkem, a kultivovaným přednesem Beethovena? Navíc s poločínským (žádná rasistka) synkem, který nemá nic lepšího na práci, než se jí od osmi let zavděčit.

Buď nám tady někdo lže nebo budu muset reklamovat vlastní děti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dotyk v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených121x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených9x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit7x