Dračí jezdec přehled
Cornelia Funke

Stříbrný drak Lung, šotčí dívka Povídalka a opuštěný chlapec Ben putují do Himaláje, kde chtějí objevit pradávný domov pohádkových draků, tajuplné místo zvané Lem nebes. Je to dlouhá cesta plná dobrodružství. Roztomilí, ovšem prolhaní elfové či džin s tisícem očí - to jsou bytosti, které tři cestovatelé potkávají a dlouho nemají tušení, že je neustále sleduje i urputný nepřítel, krutý dračí zabiják. Napětí, fantazie, humor - to vše najdete v knížce populární německé autorky Cornelie Funkeové, v příběhu, který nejspíš přečtete jedním dechem.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2003 , Knižní klubOriginální název:
Drachenreiter; Dragon Rider, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dračí jezdec. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER)
„On nám pomohl. Je to přítel. A proto je mi jedno, jestli je člověk, skřítek nebo krysa.“
Dětská kniha, na níž si smlsne i dospělý. Čtenář je vržen rovnou do děje bez zdlouhavého úvodu. Zvířata mluví, v údolí žijí draci, ale zároveň lidé létají letadly a používají telefony. Provádějí archeologické vykopávky a pátrají po jednorožcích. Parádní směs pohádky a reality mě zpočátku překvapila, aby mi na konci připadla naprosto organická a knihu jsem zavírala s pocitem, jak moc by se mi takový svět líbil.
Údolí, v němž žijí draci, brzy zatopí přehrada. Z toho důvodu se stříbrný drak Lung rozhodně najít bájné místo Lem nebes, které je před lidmi ukryté a v němž by draci nalezli nový domov. Zpočátku to vypadá, že draci, šotci a zvířátka stojí na opačné barikádě než lidé, ale tento dojem brzy vyvrátí setkání s Benem, opuštěným chlapcem, který se stává dračím jezdcem a Lungovi nezištně pomáhá čelit zákeřnému nepříteli i dosáhnout náročného cíle.
Příběh je vystavený parádně, sledujeme pátrání po tajemném Lemu nebes a zároveň roste napětí kvůli nelítostné Žahavé kopřivě, která draka pronásleduje. Všechny potíže, před nimiž jsou hrdinové varováni, je stejně dostihnou. V té souvislosti vysoce cením závěr, způsob odhalení dračí jeskyně i souboj se záporákem.
Tahounem je samozřejmě dickensovské téma laskavého sirotka, jakkoli je nereálné. Při zjednodušení nutném v případě dětské knihy jsou postavy velmi barvité a přiměřeně hluboké, Barnabáš je statečný a čestný, Povídalka skeptická a protivná. Mořský had je impozantní a zároveň slouží jako metafora k neznámu, které nás přesahuje. Můžeme před ním s křikem prchnout, nebo je můžeme blíž poznat.
Jak už jsem zmínila, vystavěný svět byl zajímavý a konzistentní, moc se mi líbila představa, že draci létají na měsíční svit. Korunou skvělého díla jsou krásné ilustrace od autorky textu. Díky střídmým, leč naprosto výstižným popisům se čtenář snadno propadl přímo do děje. Skutečná místa byla zobrazena pravdivě a natolik věrohodně, že jsem uhodla, kde leželo původní údolí draků dřív, než to bylo v textu explicitně zmíněno.
Opravdová lahůdka, vřele doporučuji.

Četli jsme holkám na přeskáčku s manželkou. Ze začátku hódně zdlouhavé a moc se mi do toho nechtělo. Postupně se děj ale rozběhl. Knížka má klasické "tolkienovské pohádkové schéma" s poměrně jasně rozlišitelným dobrem a zlem a děj je vlastně cesta odněkud někam s nějakým jasným cílem a spoustou zápletek, kde se vykreslují charaktery postav a čtenář k nim získává trochu vztah. Ale jo, šlo to.
„Je to přítel. A proto je mi jedno, jestli je člověk, skřítek nebo krysa.“
Kniha Dračí jezdec v seznamech
v Mé knihovně | 82x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2005 | ![]() |
2010 | ![]() |
2011 | ![]() |
2003 | ![]() |
2003 | ![]() |
Kdyby mi bylo 10 byla by to přesně knížka, kterou bych si ráda přečetla, a chtěla bych zažít stejné dobrodružství jako Ben. Postavy jsou hezky vykreslené a každá má krásný jednoduchý nekomplikovaný charakter. Knížka má krásné posleství o přátelství (krsáně to vystihla SBH hned na začátku svého komentáře) a boji proti vlatnímu strachu a obavám. Když se na to, ale podívám očima dospělého tak jsem při čtení neustále řešila nějaké otázky, na jejichž odpověď jsem na stránkách knihy nenašla odpověďi. Každopádně krásná dětská knížka.