Drahokamy 1 přehled

Drahokamy 1
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46002/bmid_drahokamy-1.png 5 8 8

Drobné práce Květoslava Minaříka, shrnuté do dvou svazků DRAHOKAMŮ, vyplynuly z dotazů zájemců o duchovní život a duchovní nauky a z rozhovorů s nimi. Jsou stejně různorodé jako podněty, které k nim vedly. Čtenář v nich může najít odpověď na některé vlastní problémy, které jsou v ostatních knihách tohoto autora řešeny jen globálně.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Drahokamy 1. Přihlašte se a napište ho.

Eldar80
27.01.2025 4 z 5

Je to 35 krátkých článků. Obsahují různé rady nebo vysvětlení k mystice. Díky Nauce často souvisí s jógou. Jiné se věnují duchovnu nebo běžnému životu. Některé vyšly v časopise Medium ve 30. letech.
Minařík je psal pro své žáky a tak je to pro úzký okruh čtenářů. Může to sloužit jako inspirace pro zájemce o mystiku. Z názvů článků nejde zjistit o čem jsou a tak je v úvodu jejich stručný popis.
Nauka je založena na józe a tak jsou požadavky poměrně nekompromisní. Je to nepříjemný střet s přísností mystiky. Bude to chtít rovnováhu mezi mystikou a potřebou zůstat nohama na zemi.
Nauka je druh vadžrajány, kterou Minařík přeformuloval na základě vlastního dosažení buddhovství. Je to tibetský buddhismus, ze kterého jsou převzaty hlavně jógové meditace a mravní požadavky jógy.
Chybí prakticky všechny kulturní součásti. Jedná se o zestručnění a zaměření na samou podstatu. Jsou zde důležité postřehy pro stoupence Nauky. Těm rozhodně doporučuju. Pro ostatní je doporučení sporné.
Je to srozumitelnější než Cesta k dokonalosti, kterou jsem četl nedávno. Články mají podobnou úroveň, jako má Jóga v životě současného člověka, která se k seznámení s Naukou hodí víc. Té dejte přednost. 80%

PAVELzBRNA
13.08.2020

Bezesporu velmi inspirativní čtení pro všechny duchovní aspiranty. Jediné, co lze namítnout je fyziologický fakt objevený ve 20 století a který je znám všem, kdo se zajímají o fungování fyzického organismu. Asketické doporučení, aby jogin a mystik nevychutnával jídlo, které jí, vede k tomu, že potrava se zcela nestráví. Aby jídlo se dobře strávilo, k tomu je nezbytně nutné, aby nám chutnalo.

Kniha Drahokamy 1 v seznamech

v Mé knihovně6x