Dřeň přehled
Robert Reed
Galaktická loď větší než planetární světy, obydlená rozmanitou společností mimozemských ras, tajemné plavidlo staré miliony let, ovládané téměř nesmrtelnou lidskou posádkou, která ji objevila prázdnou na okraji galaxie. V samém středu se nachází celá planeta... Planeta, při jejímž průzkumu snad bude odhaleno tajemství původu Lodi. Ovšem tato naděje se střetne s krutou realitou, když se posádka lodi dostane na povrch a objeví svět připomínající peklo. Jejich přítomnost navíc pravděpodobně spustí rozsáhlé a nevysvětlitelné změny, jež mohou ohrozit samotnou existenci Lodi, včetně životů posádky a cestujících. Román Dřeň je samostatnou částí úspěšného cyklu, z něhož v českém překladu známe už několik kratších prací.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2012 , Laser-books (Laser)Originální název:
Marrow, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dřeň. Přihlašte se a napište ho.
Obrovská loď, která má v sobě planetu a lidi, který jsou prakticky nesmrtelný co do dlouhověkosti i zranitelnosti. Má to zvláštně snovou atmosféru a trochu pomalej a dost zbytečnej začátek (epizoda s fénixama), ale pak mě to nutilo číst a číst... To podivný uvažování lidí, pro který jsou milénia nic, jejichž mozek přežije v tekutym dusíku (a tim pádek přežijou i oni) a který si zbraň udělaj i z vlastní holenní kosti.
Poměrně bídné sci-fi se zajímavým námětem, který je ale trestuhodně fádně uchopen. Postavy jsou nudné, ploché a moc se nevyvíjí (a to je co říct, když žijí mnoho tisíciletí) a jen těžko k nim čtenář pocítí nějaké vřelé city. Problémem bude asi i zpackaný překlad, kdy některé věty nedávají smysl nebo jsou v rozporu s dříve řečeným. Promarněná šance vykompenzovaná pouze tím, že jsem knihu pořídil za pár šupů v Levných knihách.
Kniha Dřeň v seznamech
Nakonec se mi to líbilo, ale četla jsem to měsíce. Na můj vkus to bylo příliš obšírné a těžko se mi do toho začetlo, když děj najednou opustil jednu postavu a přeskočil na další. Nevím ... některé dějové linky mi přišly jako zbytečné odbočky (třeba hned na začátku o tom létacím druhu).