Muž bez tváře přehled

Muž bez tváře
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412826/bmid_muz-bez-tvare-UKA-412826.jpg 4 114 114

Dublinská trilogie série

1. díl >

Paul Mulchrone je průměrný, ničím nevynikající mladý muž z irského Dublinu, jenž se – částečně v důsledku těžkého dětství – prokousává životem doslova ze dne na den. Nemá pořádnou práci, partnerku ani světlou budoucnost. Jen tuctovou tvář, díky níž si vydělává (dá-li se to tak nazvat) na nuzné živobytí. Když se ho kdosi pokusí zabít poprvé, jedná se víceméně o náhodu. Podruhé to už však je záměr. Paul se zničehonic ocitá na útěku, přičemž s hrůzou zjišťuje, že jediní lidé, kteří mu můžou pomoci, jsou zdravotní sestra se zálibou (hraničící se závislostí) v krimi románech a velmi nekonvenční policista se sklonem k násilí. Spolu musí vyřešit jeden z nejzáhadnějších zločinů v historii Irska, jinak se stanou další obětí. A to velmi brzy.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Jota

A Man With One of Those Faces, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž bez tváře. Přihlašte se a napište ho.

SBH
29.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Na základě anotace a komentářů bych knihu nikdy neotevřela. Nicméně jsem propadla kouzlu Podivné doby a hodlala vyzkoušet, zda se jednalo o výjimku či pravidlo.
Teď už je to jisté, Caimh McDonnell patří k mým oblíbeným autorům. Sedí mi jeho humor (vzácná to věc) i světový názor. Postavy, které vytvoří, jsou sympatické, ačkoli se nejedná o žádné výlupky ctností.
Román je vyprávěn v er-formě z pohledu několika osob. Nebohý Paul se z dobroty srdce stává obětí útoku umírajícího vrahouna. Jakkoli působila neblahá příhoda jako nešťastná náhoda, ve skutečnosti spustí lavinu život ohrožujících událostí. Paul a zdravotní sestřička Brigit se najednou stávají psanci na útěku, a jediné, co jim (možná) zachrání život, je odhalení důvodu, proč jim jdou všichni po krku.
Nejlepší složkou díla jsou perlivé dialogy a mega vtipné hlášky. Paul je zoufalec, který se zasekl v životní smyčce, ale jinak od základu dobrák. Detektiv Stewart a jeho parťák Wilson ústřední dvojici zdatně sekundují, obzvlášť postava mladého policisty prokáže ohromný posun od ploché stínové figury v klíčového hráče. Nejvíc mě ale překvapila Brigit. Čekala jsem rádoby drsňáckou mužatku, místo toho jsem dostala vtipnou, rozumnou a praktickou osobu.
Příběh se odehrává v současném Dublinu, a upřímně mě vůbec nenalákal k návštěvě tohoto pochybného města. Zato zápletka se autorovi podařila brilantní. Na pointu celé záhady jsem přišla asi tak jednu minutu před hlavními hrdiny, takže dobrý. Čtivost taky excelentní, prostě co víc si přát. Ačkoli se jedná o první díl, celý příběh je uzavřený, což naprosto zbožňuju.
Další skvělý počin, vřele doporučuju a jdu zdolat zbývající McDonnellovy knihy.

Ales.BD
21.09.2024 4 z 5

Vtipných (nebo alespoň úsměvných) knih není mnoho. Úsměvných detektivek už vůbec ne. Pan McDonnell na to jde prověřeným způsobem "dej dohromady hodně nesourodou skupinu výstředních hrdinů, humor se dostaví". A docela mu to vychází. Jedna hvězda navíc za interpretaci pro Filipa Švarce.

Katy_vKnihách
17.07.2024 4 z 5

Zajímavá, vtipně laděná detektivka. Zápletka je asi nejoriginálnější, kterou jsem v detektivce zatím viděla. To bylo opravdu skvěle vymyšleno. Na začátku jsem se bála, že to nebude nikde jinde než v nemocnici (toto prostředí opravdu nevyhledávám), ale naštěstí tomu tak nebylo. Naopak stále se to hýbe z místa na místo, na tu délku to hodně odsýpalo. Jen druhá polovina už mi přišla překombinovaná počtem postav. Humor je skvělý, není to haha čtení, ale určitě se budete usmívat. Hlášky typu filmových hrdinů z 80. a 90. let. Takže další velké plus. Sice to nebyl hlavní hrdina, který ten příběh táhl (alespoň na mě to ten dojem nedělalo), nýbrž hrdinka. Bridget byla prostě skvělá, a nemůžete si ji neoblíbit. A najít takhle sympatickou ženskou postavu, mě už se dlouho nepoštěstilo. Zkrátka zasloužené čtyři hvězdy :)

Knižní novinky (32. týden)

04.08.2019

Kniha Muž bez tváře v seznamech