Hora hoře přehled
Samuel Shem (p)
V tomto románu sleduje autor (vl. jm. Stephen Bergman) další osudy svého alter ega Roye Basche, hlavního hrdiny svého předchozího bestselleru Dům Páně (česky 1999) na jeho pouti spletitým světem medicíny. Roy se rozhodl specializovat se v jednom z oborů BPP (bez péče o pacienta) – v psychiatrii. Na prestižní psychiatrické klinice s příznačným jménem Hora hoře se noří do tajemství lidské mysli, s vydatnou pomocí svérázných kolegů, které často pouze jmenovka na plášti odlišuje od pacientů. Roye čeká obdobný kolotoč jako při stáži v Domu Páně: ideály, rozčarování a nakonec smíření.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hora hoře. Přihlašte se a napište ho.
Vážnejšie a nie až tak sexuálne ako predošlá kniha. Kritika americkej psychiatrie a možno psychiatrie všeobecne, ktorá rozhodne stojí za prečítanie. Psychoanalýza, nedostatok empatie, ládovanie pacienta liekmi namiesto snahy o pochopenie, empatiu a kontakt, etické otázky. Záver bol plný nádejí , no pri čítaní mi až prišlo smutno.
V podstate rovnaká schéma ako v predošlej knihe. Nádej vystrieda tvrdý pád na hubu do reality, potom príde vytriezvenie, obdobie depresií a zhnusenia a katarzia. Malik mi navyše veľmi pripomínal Tlusťocha, starostlivú Viv som si zamiloval a za ženu ako Berry by som bol neskonale vďačný.
Dům Páně se mi líbil víc, to bylo víc o tom, co jsem zrovna prožívala. Hora Hoře je přeci jen už z konkrétní praxe. Přesto mě kniha bavila a pobavila.
Kniha Hora hoře v seznamech
Židé lékařské prostředí psychiatrické léčebny americká literatura psychologické romány černý humor lékařiAutorovy další knížky
1999 | Dům Páně |
2002 | Hora hoře |
2014 | Duch místa |
2021 | Čtvrtá nejlepší nemocnice v Americe |
Kritika psychiatrie ve skvělém příběhu. Skvělé okno do toho, jak i v lékařství, a psychiatrii nevyjímaje, člověk bojuje se systémem, s kolegy, s neefektivní léčbou... A jak se z toho člověk sám může málem zbláznit.