Dům plný vůní přehled

Dům plný vůní
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539536/bmid_dum-plny-vuni.png 4 1 1

Emmeline vyrůstá na osamělém ostrůvku poblíž kanadského pobřeží jen se svým otcem. Živí se tím, co jim poskytne příroda, tatínek Emmeline vypráví pohádky a učí ji poznávat svět prostřednictvím svých smyslů. Nikdy jí ale nevysvětlí, k čemu vlastně slouží lahvičky uložené do zásuvek, které lemují stěny jejich chaty a ukrývají v sobě kousky voňavého papíru. Čím je však Emmeline starší, tím víc roste její zvědavost, až ji nakonec zavede na cestu, z níž není návratu. Emmeline je nucena ostrov opustit a začlenit se do života v moderním světě, kde pro pohádky ani kouzelné vůně není místo. Zato se tu setká s láskou, zradou, ctižádostí i touhou po pomstě. Chce-li Emmeline porozumět své minulosti, musí z kusých vodítek zjistit, kdo vlastně je – za poznání je však někdy nutné zaplatit vysokou cenu. Dům plný vůní je lyrický příběh, který nás přiměje ponořit se do světa vůní, jež mohou ukrývat tajemství, ale zároveň nás mohou zavést k tomu, co hledáme, nebo nám pomoci najít cestu domů.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Scent Keeper, 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům plný vůní. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

Moggie
13.09.2024 4 z 5

Erica Bauermeister je autorka, kterou fascinují smysly. To se projevilo už v její předchozí knize Škola milostných chutí. Tentokrát dostává hlavní roli čich a vůně. Emmeline vyrůstá s otcem na opuštěném ostrově, kde žijí jen sami dva a živí se tím, co naleznou a vypěstují (ale občas také tím, co jim nadělí "mořské panny"). Otec učí Emmeline poznávat svět prostřednictvím smyslů - ale zejména a hlavně prostřednictvím čichu. V jeho podání vůně vyprávějí příběhy, konzervují vzpomínky i celé světy. Takových světů se v jejich malém srubu skrývá spousta.

První část se mi líbila pravděpodobně nejvíc, je tajemná a má v sobě určité prvky magického realismu. Ve druhé části je Emmeline nucena ostrov opustit a naučit se žít v moderním světě a mezi cizími lidmi. Schopnosti, které jí na ostrově pomáhaly přežít, jsou najednou téměř na obtíž. Ve třetí části potom Emmeline dospívá a objevuje, jakou jí její schopnosti dávají moc - a že se ta moc dá i zneužít. Poslední část je bohužel slabší než dvě předchozí, jako by autorka náhle nevěděla, co si s tak slibně rozvinutým příběhem počít.

Příběh v lecčems připomíná knihu Kde zpívají raci Delie Owensové. Pokud máte rádi literaturu v podobném stylu, nebudete zklamaní.


Související novinky (1)

Zkouška ohněm, Teorie lásky a další knižní novinky (35. týden)

25.08.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dům plný vůní v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit24x

Štítky knihy

ostrovy Kanada vůně

Autorovy další knížky

Erica Bauermeister
americká, 1959
2011  77%Škola milostných chutí
2024  80%Dům plný vůní
Skrýt reklamy