Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha II přehled
Miguel de Cervantes y Saavedra
Nakladatelské údaje: Ze španělštiny přeložil A. Pikhart. * Úvodní studii literární napsal Jar. Vrchlický. * [Obsahuje Miquel de Cervántes Saavedra. Nástin životopisný.] * Tiskem a nákladem J. Otty.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1899 , J. Otto - Ottovo nakladatelstvíOriginální název:
El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha II. Přihlašte se a napište ho.
Opäť sa raz posledný potulný rytier vydáva do šíreho sveta aby vykonal mnoho rekovných činov, bojoval s neprávosťou a ochraňoval slabých. Tentokrát som však mal z mnohých príhod, ktoré ho po ceste postretli pocit akoby im chýbalo to správne vygradovanie. To prišlo až v úplnom závere, ktorý predsa len zakončil príbeh dona Quijota spôsobom, ktorý čitateľa donúti zamyslieť sa a položiť si otázku či tým skutočným bláznom bol iba náš hlavný hrdina.
Kniha Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha II v seznamech
1982 | Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha I. |
1966 | Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha |
1974 | Don Quijote a Sancho Panza |
1977 | Příkladné novely |
2016 | Persiles a Sigismunda: Severský příběh |
O něco delší druhý díl Dona Quijota není jen bezduchým pokračováním, jak by se mohlo zdát. Na svou dobu byl Cervantes dosti originální a vytasil se s meta linkou, kdy se Quijote svou první knihou proslavil a lidé jej poznávají. A zatímco běží děj knihy, vniká i samotný druhý díl. Děj se tentokrát již více soustředí na ústřední dvojici a staví ji do nečekaných situací, jako když ze Sancha udělají vladaře. Rozhodně originálnější než jednička, ale ve zkrácené podobě jsem si to užil více.