Dva tisíce světelných let přehled

Dva tisíce světelných let
https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85428/bmid_dva-tisice-svetelnych-let-neR-85428.jpg 4 36 36

Jde o tzv. "vojenský román", jehož děj se odehrává během vojenské služby hlavního hrdiny Tomáše Bayera a rok po ní.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva tisíce světelných let. Přihlašte se a napište ho.

aliza
16.10.2024 4 z 5

Kniha o vztahu dvou mladých lidí, kteří se milují, ale mají úplně rozdílné povahy, hodnoty a životní cíle.

ludek.n
01.08.2022 5 z 5

„Láska, milování, naděje a čekání, ale také nuda, strach, napětí, smutek, bezvýznamné větičky, lhostejnost i hádky… Dva tisíce světelných let… nedefinovatelný násobek těžké veličiny osamění.“ Jiří Švejda si pro svůj „milostný“ román vybral pětadvacetiletého domýšlivého Tomáše Bayera a křehkou Ivonu Grešlovou, kterým dal poznat osudovou lásku, jež je nicméně už od první chvíle poznamenána rozdílností povah, společenského postavení a především životních očekávání. Je to trýznivá sonda do psychologie mladých lidí, kterým je dáno bojovat doslova proti celému světu, včetně sebe samých. Jiří Švejda ji podává beze všech příkras, drásá a odhaluje, křičí a znepokojuje, aby pak rozbouřenou vlnu emocí tišil, laskal, chápal a uklidňoval. Dělá to vše s přirozenou elegancí, poučeně a s opravdovým zápalem. Jeho hrdinové jsou živí a skuteční, zamilovaní, frustrovaní, rozzlobení, smutní i veselí, osamělí jeden vedle druhého, hledající jistotu i naději, ale nalézající rozčarování a ztrácející ideály. Jiří Švejda mě dokázal do svého světa vtáhnout a nechal mě nějakou dobu pobýt s Tomášem, Ivonou, Jirkou, Pavlem, Miluškou, Evou, Pepou a dalšími. Maximální ocenění je rozhodně na místě.

georginaa
03.07.2020 4 z 5

Od Švejdy jsem četla snad všechny knihy a tenhle román jsem si též nemohla ujít. Jelikož pan spisovatel bydlí ve stejném rodišti jako já, jsou mi jeho knihy dost blízké.

Kniha Dva tisíce světelných let v seznamech

zfilmováno

Jiří Švejda