Dvacet tisíc mil pod mořem přehled

Dvacet tisíc mil pod mořem
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491813/bmid_dvacet-tisic-mil-pod-morem-BEm-491813.jpg 4 1720 1720

Neznámé monstrum ohrožuje mezinárodní lodní dopravu, a tak se oceánograf Pierre Aronnax se společníky připojí k expedici, jež má škůdce vypátrat a zničit. Ten se ale brání a skupinku zajme. Ocitnou se na palubě futuristické ponorky Nautilus, které velí tajemný, charismatický kapitán Nemo. Zuřivě nenávidí civilizaci a léta žije v mořských hlubinách ukrytý ve svém kovovém kokonu, toulá se oceány, zkoumá vraky a útočí na lodě. Nautilus se nyní vydá na dalekou objevitelskou cestu. Pluje nad podmořskými lesy, korálovými hřbitovy, hlubokými mořskými příkopy i nad ruinami Atlantidy. Majestátní mořští tvorové, tajné podmořské chodby, neuvěřitelné poklady hlubin, boj s obří chobotnicí, pohřeb na mořském dnu – každý den přináší ještě překvapivější zázraky než ten předchozí a vše je prostoupeno tísnivým nebezpečím i objevitelskou radostí. Nemo však střídá lítostivou melancholii se zuřivými výbuchy vzteku a rukojmím už je jasné, že živé je nepropustí. Kdo vlastně je kapitán Nemo? Odkud pramení jeho touha po pomstě? Uniknou mu naši tři přátelé?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Leda

Vingt mille lieues sous les mers, 1870

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dvacet tisíc mil pod mořem. Přihlašte se a napište ho.

changaj
18.10.2024 4 z 5

Četla jsem knížku sedmiletému synovi, takže určitě nejsem cílová skupina...Na jednu stranu je celý příběh založený na parádní myšlence geniálního vědce a společenského vyvržence Nema, úžasná je i atmosféra podmořských navštívených míst. Na druhou stranu mě přímo vytáčely vztahy hlavních hrdinů. Podle mě vzal kapitán Nemo trosečníky na palubu Nautilo jen aby si mohl tzv. honit triko, aby měl nové publikum, které by mohl ohromit svými schopnostmi a znalostmi. Podobně vztah Arronaxe a jeho sluhy Conseille byl prostě parasexuální, marná sláva...ale takových vztahů jsou vlastně plné univerzity. No jak říkám, nejsem cílová skupina, ale synovi se kniha líbila a to je hlavní.

Pytlík
06.08.2024 5 z 5

Proč, proč, proč? Proč kapitán Nemo nezachránil radši nějakého odborníka přes pouště místo tady toho maniakálního experta na mořskou faunu a floru? Nebo kdyby aspoň v Nautilu nebylo to křišťálové sklo, kterým se dalo pozorovat dění kolem. Mohli jsme být ušetřeni suchopárných nekonečných popisů a učenecké klasifikace všeho možného. Jinak příběh samozřejmě parádní, i když je zajímavé, že Verneho nenapadlo, že člověk pod hladinou bude i přes těžký skafandr spíš plavat než chodit. A zajímavé taky je, kde sebral kapitán Nemo tolik mužů, kteří byli ochotni s ním sdílet jeho osud? Vždyť akorát mlčeli, křižovali oceán sem a tam, žádná zábava, žádné ženské... Patrně dělal Nemo nábor někde v klášterech.

MilenaB.
29.07.2024 5 z 5

Pamatuju si, že nám knihu četla mamka, když jsme byli malé, milovala ji. Já ji jako dítě a puberťačka četla snad 50x. Moje nejoblíbenější knížka, po které jsem sáhla vždycky, když mi bylo těžko. Kéž bych mohla odplout a zmizet :-) Uběhlo dost let a začaly ji číst děti. Bylo to stejné, taky ji četli xkrát. Přečetla jsem si ji nedávno znovu a musím přiznat, že moje nadšení se zmenšilo. Je to opravdu kniha pro mladší, v padesáti už člověk vidí spíš chyby. Zajímavé je, že v pubertě se mi líbil Ned a nakonec koukám na to, že jsem si vzala profesora Arronaxe :-) Až budu mít jednou vnoučata, určitě jim ji koupím

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022

Kniha Dvacet tisíc mil pod mořem v seznamech

v Přečtených2 753x
v Knihotéce1 088x