Dveře do léta přehled
Robert A. Heinlein
Byl jednou jeden kocour a ten neměl rád déšť. A sníh ho studil do tlapek. Ale choval pevné přesvědčení, že když se otevře dostatečný počet dveří, jedny přece musí vést do jasného letního dne… A protože na konci dvacátého století se pomocí hypotermie a cestování v čase dá uniknout skoro všemu – možná, že za třicet let opravdu jedny dveře povedou když ne do léta, tak alespoň do lepších časů… Skvělá sci-fi, snad vůbec nejčtenější román Roberta Heinleina. Vydejte se do Velkého Los Angeles – a ani se nemusíte nechat zmrazit.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1995 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Door into Summer, 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dveře do léta. Přihlašte se a napište ho.
Bylo to dobré. Od dětství miluju příběhy o cestování v čase. Tady je to navíc optikou padesátých let! Nevadí, že se počítači říká elektrický psací stroj. Autor má úžasnou představivost. Pokud má čtenář rád kočky, bonus navíc.
Ze všech tří amerických Velmistrů žánru sci-fi mám nejraději Heinleina a může za to právě tato kniha. Dveře do léta je nesmírně poetický příběh o cestování časem a o pomstě, ale také o lásce, přátelství a o kocourovi. V době kdy jsem se s knihou potkal poprvé, jsem ani náznakem netušil, že mi chlupaté stvoření rodu Felis catus někdy zkříží životní cestu, přesto jsem už z úvodní pasáže románu, kdy hrdina hojně probírá svůj vztah k mňoukajícímu příteli, cítil, že takové přátelství je velmi vážná a seriózní záležitost. Teď, po letech strávených ve společnosti mnoha šelmiček, které mi zpříjemňovaly a zpříjemňují život, jsem nadšený z toho, jak přesně Heinlein vztah dvou rovnoprávných entit popsal. Bez kocoura by to prostě nebylo ono, i přesto, že po většinu románu je Pete mimo děj. Román sice patří ještě do prvního spisovatelova období, kdy střídavě psal romány pro mládež a romány pro dospělé, ale dle mého názoru se jedná o jeho nejlepší práci vůbec. Lehkost, nadhled, humor, ale i napětí, to vše bravurně spojeno do příběhu o návratu k milovanému kocourovi ( Já vím, že to tak úplně není hlavní téma, ale jsem kontrolován při psaní tohoto komentáře čtyřmi kocoury, kteří si hlídají, co kde napíšu o kočkách). V audio podobě se načtení románu skvěle zhostil Otakar Brousek mladší.
Zemřel Pavel Medek, překladatel Harryho Pottera
03.02.2015
Kniha Dveře do léta v seznamech
kočky roboti dveře cestování časem zrada vynálezy a objevy pomsta sci-fi americké romány
2002 | Hvězdná pěchota |
1984 | Dveře do léta |
1994 | Měsíc je drsná milenka |
2011 | Vládci loutek |
2020 | Cizinec v cizí zemi |
Perfektně se to čte (četl jsem paperback jako teenager) i poslouchá (jako dospělec, načteno od Oty Brouska - velmi příjemný hlas). Román není sice moc sci-fi, ani akční, ale je tam taková laskavost a romantika, že je to spíš pro holky a kočkomily. Ale hodnotím pozitivně, takové pohlazení po duši. (jen nevím, jestli to zaujme i dnešní čtenáře/posluchače, kniha je už poměrně hodně stará (1957) a je to na technikáliích dost vidět... něco jako černobílá klasika - Ikárie XB1. :)