Dveře v přítmí přehled

Dveře v přítmí
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137895/dvere-v-pritmi-137895.jpg 4 3 3

2. vydání veršů Suzanne Renaud v překladu jejího manžela Bohumila Reynka Mimo obyčejné vyd. vyšlo 50 výt. na ručním papíru se suchou jehlou Jiřího Mědílka Sbírka vyšla pouze v češtině, originál zůstal v rukopise.

Literatura česká Poezie
Vydáno: , Pavel Maur
Originální název:

La porte grise , 1947


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dveře v přítmí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

mirektrubak
27.05.2018 4 z 5

„Unavena jednotvárnou prací, majíc myšlenky jako zality olovem v drtivém smutku, který nás obkličuje, cítíc, že se probouzí stará rakovina exilu, tupě hlodající na podstatě duše, šla jsem si sednout pod naši košatou, kvetoucí lípu, a tam jsem s divoucí vůní ucítila usmíření, sestupující na duši.
Je někde něžnější vůně, těžká a něžná jako ruka přítele na unaveném rameni, svěží a uspávající jako lehounké ruce z dávna? Vznáší se nám okolo duše, zázračný závoj, a líbezně hladí bolestnou tvář našich skrytých trýzní.“

Drobná sbírka básní, která nabídne kombinaci různých emocí a také různých stylů – mimo klasického rýmovaného ve strofách zde má své místo i poezie v próze, tedy vlastně posloupnost vět, které nejsou členěny do veršů. Je to podobný styl, jaký autorčin manžel (a překladatel) použil třeba v Rybích šupinách. I tam se mi to líbilo, a i tady se mi to, v podání madam Renaud, zdá působivé.
Suzanne Renaud je temnější než Reynek, ale není to jen černočerná deprese, dokáže být i něžná a taky hravá. Třeba ve své ódě na kávu („Což, řeknete, tolik je toho v koflíku kávy? Jen se usmívejte, nezasvěcení. Píši pro věřící své setmělé a hřejivé církve. Ti srozumějí.“)

Kdyby paní Renaud nebyla manželkou českého básníka, asi bychom dnes její dílo neznali. Byla by to škoda.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dveře v přítmí v seznamech

v Přečtených4x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x