Dylan a já: Padesát let dobrodružství přehled

Dylan a já: Padesát let dobrodružství
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491850/bmid_dylan-a-ja-padesat-let-dobrodruzstv-VwZ-491850.jpg 5 2 2

Poprvé jsem Bobbyho Zimmermana z Hibbingu potkal v roce 1953 na prázdninovém táboře v severním Wisconsinu. Bylo mu dvanáct a měl vlastní kytaru. Všem na potkání vykládal, že z něj jednou bude rokenrolová hvězda. Bylo mi jedenáct a věřil jsem mu to. Tak začíná svou knihu Louie Kemp. Z Bobbyho Zimmermana se stal Bob Dylan a z Louieho velkoobchodník s rybami. Zůstali přátelé po celý život. Oba úspěšní, každý v tom svém. Na společné příhody, dobrodružství a cesty nyní Louie Kemp poprvé vzpomíná. V knize vystupuje Marlon Brando, Allen Ginsberg, Joni Mitchellová, Joan Baezová, Dennis Hopper a mnoho dalších známých i neznámých osob a osobností. Louie Kemp, producent Rolling Thunder Revue, živě popisuje, jak tato nezapomenutelná koncertní šňůra valícího se hromu vznikala a jak byla zakončena lyžařskými radovánkami. Dozvíme se také, jak proběhlo turné v Japonsku, proč Warholova Dvojitého Elvise vyměnil Bob Dylan za pohovku, co zahrál na sederové večeři o největším židovském svátku a s kolika rabíny se postupně on a Louie Kemp vlastně setkali. Knížka není zbytečně dlouhá, skvěle se čte a vtáhne nás do děje hned na prvních stránkách. Je to příběh pravého přátelství rámovaný dobře zvolenou muzikou.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Galén
Originální název:

Dylan & Me: 50 Years Of Adventures , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dylan a já: Padesát let dobrodružství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Freiherr
26.06.2022 5 z 5

Při četbě této knihy mi na mysl přicházelo adjektivum "milá". Milá je atmosféra, kterou Louie Kemp svým vyprávěním navozuje, milé (a zábavné) jsou anekdoty o Rolling Thunder Revue, milé je líčení Dylanových obav i radostí.
Kupříkladu na začátku je historka, jak parta kluků včetně Bobbyho a Louieho zkouší první cigaretu. Na scénu se přižene jako bohyně pomsty matka jednoho z nich a donutí chlapce zhluboka šlukovat. Netřeba dodávat, že devítileté děti se brzy svíjí na podlaze s kašlem a slzami v očích. Tato metoda, jak předcházet kouření mladistvých, je však přinejmenším sporná - fungovala snad u Louieho, ale u Boba rozhodně ne (a u mě taky ne).
Kniha se od ostatních podobých memoárů z pera Dylanových přátel odlišuje zvlášním důrazem na židovství a duchovní vývoj obou hlavních aktérů. Nechci zpochybňovat autorův pohled na Dylanovo náboženské přesvědčení, ale na základě několika Dylanových vyjádření v rozhovorech si nemyslím, že byl nebo je nějak zvlášť zapáleným židem. Kupříkladu ve svých Kronikách se k tomuto tématu dostává snad jen jednou, když s despektem píše o tom, jak ho tisk nazval po návštěve Izraele, kde se nechal vyfotografovat s jarmulkou na hlavě, sionistou. Autor také taktně přechází mlčením Dylanův rozvod a následný sňatek se zpěvačkou gospelové skupiny černé pleti, která, pokud je mi známo, rozhodně židovka nebyla.
Každopádně kniha jistě potěší všechny milovníky Dylanovy tvorby a poskytne zajímavé útržky ze zákulisí jeho života.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dylan a já: Padesát let dobrodružství v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x
v dalších seznamech1x

Autoři knihy

Kinky Friedman
americká, 1944
Louie Kemp
americká