Dynamika kapitalismu přehled

Dynamika kapitalismu
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411184/bmid_dynamika-kapitalismu-izq-411184.jpg 3 38 38

Mistrný esej jednoho ze zakladatelů francouzské historické školy Annales věnovaný genezi kapitalistického způsobu myšlení a podnikání v evropských dějinách 15.–18. století. Společně se široce pojatou historií vlády španělského krále Filipa II. představuje tento esej nejuznávanější práci Fernanda Braudela – historika „dlouhých a neměnných dějin“.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

La Dynamique du Capitalisme, 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dynamika kapitalismu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

Rilian
21.07.2024 4 z 5

Krátká esej představuje stručné představení myšlenek, které autor rozvinul ve svých dvou slavných knihách, s nimiž se ovšem český čtenář nemůže v češtině blíže seznámit.
V každém případě společně s krátkou studií Dlouhé trvání může případný zájemce poznat, jakým způsobem Braudel uvažoval o historických procesech a jakým způsobem se snažil o obrodu studia dějin ve světle metod a předmětů zájmu jiných společenských věd.
Braudelovo dílo umožnilo mnoha jeho následovníkům pohlížet na dějiny z mnohem širší perspektivy. Nicméně je nutné mít na paměti, že v souladu se slovy samotného Braudela, musí historická věda neustále začínat stále znovu a znovu se utvářet. Moderní historiografie již zastává trochu jiné pozice než Fernand Braudel, zejména v případě významu politických dějin.

Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Zajímavá odborná kniha věnující se otázkám o hospodářských dějinách, zejména tedy o dynamice kapitalismu. Kniha nastiňuje mnoho zajímavých tvrzení, které zde byly již zmíněny. Velká pozornost je věnována dějinám každodennosti. Tato kniha de facto vznikla z přednášek Ferdinanda Braudela na toto téma, které byly poté zapsány.


NGC6715
20.07.2020 3 z 5

Kniha má jak velmi zajímavé, tak i velmi nudné části (po první kapitole, která tvoří třetinu knihy, jsem uvažoval, zda vůbec má cenu číst dál). Zaujali mě například následující myšlenky: Kapitalismus má tendenci dělit svůj svět na centra a periferie. Centra jsou bohatá a mají technologie a možnosti se rozvíjet, což jim umožňuje určovat pravidla, zatímco v periferiích je svobody daleko méně a musí pracovat na tom, aby si centrum mohlo udržet svoje postavení a životní úroveň. Bez podřízených periferií by kapitalismus nejspíše vůbec nevyrostl. Zajímavé bylo také srovnání s jinými částmi světa, kde kapitalismus (podle autora) nevznikl, protože tam byly konkurenční systémy, které umožňovali sociální propustnost – v Číně se jednalo o to, že existovaly zkoušky, které když člověk složil, měl přístup k dobrému postavení bez ohledu na to, z jaké třídy pocházel, v islámských zemích se jednalo o to, že půda se nedědila, ale byla přidělována „pouze“ doživotně za zásluhy. Zajímavý byl také rozbor důvodů toho, že od jisté velikosti se podnikatelé obvykle přestávají specializovat a přesunují kapitál podle toho, kde je to výhodnější (což je u malého kapitálu nesporně těžší).

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (26. týden)

23.06.2019


Knižní novinky (25. týden)

17.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dynamika kapitalismu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech3x